Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Netanyahu får inte träffa Obama

Annons
Otacksam? USA förhandlar med Iran om att förhindra att landet får kapacitet att skaffa sig kärnvapen. Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ser hellre hårdare sanktioner mot Iran. Arkivfoto: Ronen Zvulun/TT-AP

I dag håller Israels premiärminister Benjamin Netanyahu valtal. Fast talet hålls inte i Israel, utan i den amerikanska kongressen. Den som lyckades installera hemliga mikrofoner inne i Vita huset skulle få höra en och annan svordom.

Premiärminister Netanyahu kommer inte att få någon inbjudan att besöka Vita huset under sitt besök i Washington. Officiell orsak: Presidenten vill inte göra något som uppfattas som en inblandning i valrörelsen inför det israeliska valet den 17 mars. Verklig orsak: Förtroendet för Netanyahu i Vita huset är under nollpunkten.

Den amerikanska administrationen driver förhandlingar med Iran som syftar till att förhindra att Iran skaffar sig möjlighet att tillverka kärnvapen. I förhandlingarna deltar även Ryssland, Kina, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Iranska kärnvapen vore ett dödligt hot mot Israel. Men det vore också ett hot mot Saudiarabien – en av de regionala stormakter som tävlar med Iran om inflytande i området. Det är inte acceptabelt för vare sig USA, Israel eller Saudiarabien (eller för den delen EU) att Iran får kärnvapen.

Så då borde väl allt vara frid och fröjd om USA och Iran enas om en rad begränsningar som gör att landet inte kan skaffa sig kärnvapen? Nej, så enkelt är det inte. Om USA och Iran skulle komma överens, kan också maktbalansen i området rubbas.

USA och Iran har inte haft diplomatiska förbindelser sedan 52 anställda på den amerikanska ambassaden i Teheran togs som gisslan under den iranska revolutionen 1979. De släpptes efter 444 dagars fångenskap. Iran är utsatt för internationella sanktioner på grund av risken för att landet skaffar sig kärnvapen. Ett villkor för att Iran ska gå med på en uppgörelse är att landet åter släpps in i värmen. Det kan i förlängningen också innebära normala diplomatiska relationer mellan Iran och USA.

Israels premiärminister Netanyahu litar inte på en uppgörelse – och ser hellre att världssamfundet skärper sanktionerna mot Iran. USA driver förhandlingarna bland annat för att skydda Israel – men ser sig motarbetat av den israeliska regeringen. Otacksamt är bara förnamnet, om du frågar president Obama!

Till allt detta kommer att president Obama inte gillar vad Netanyahu gör på hemmaplan, till exempel fler bosättningar i palestinska områden och frysning av skattepengar som tillhör den palestinska regeringen i Ramallah.

I dag talar premiärminister Netanyahu i den amerikanska kongressen. Där kommer han att säga att det krävs nya sanktioner mot Iran. Han kommer att vädja till kongressens republikanska majoritet att köra över presidenten. Framträdandet är naturligtvis också ett inlägg i den israeliska valrörelsen.

Obamas säkerhetsrådgivare Susan Rice säger att Netanyahus tal i kongressen är ”destruktivt”. Det är en ovanligt skarp markering från USA till Israel. Det är också en ovanligt skarp markering att USA begränsar den information som Israels regering får om samtalen med Iran. Administrationen i USA anklagar Israel för att ha läckt information om samtalen.

USA är fortfarande Israels närmaste allierade. Men de nära vännerna käftar betänkligt just nu. President Obama har inte något emot om valet i Israel den 17 mars skulle leda till ett regimskifte.

Mer läsning

Annons