Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nidbild av ”ankarbarn”

Annons

För två år sedan var det tre kommuner i Örebro län som hade avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn: Örebro, Kumla och Karlskoga.

I dag är det åtta av länets kommuner: Askersund, Degerfors, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Ljusnarsberg och Örebro.

Men fortfarande beskriver Migrationsverket bristen på platser som akut. Så det finns anledning för de andra kommunerna i länet att fundera över sina möjligheter att göra något. Det är ett gemensamt ansvar att ta emot barnen och ge dem ett värdigt boende i avvaktan på att de ska få sin asylansökan prövad.

”Ankarbarn” är ett uttryck som inte sällan används om ensamkommande flyktingbarn. Enligt teorin skickas barnen till Sverige som ”ankare”: När de väl har fått uppehållstillstånd kommer hela ”tjocka släkten”. Eller i varje fall en stor del av familjen.

Men så ser det inte ut i verkligheten. Bara en tiondel av de ungdomar som kommit till Sverige under åren 2007-2010 har senare fått hit familjemedlemmar. På den främlingsfientliga hemsidan Avpixlat tolkas statistiken på ett annat sätt – för att få en högre siffra: Anhöriginvandringen till de ensamkommande flyktingbarn motsvarar en fjärdedel av de barn som beviljats uppehållstillstånd. Om 4 000 barn beviljas uppehållstillstånd, tillkommer det an anhöriginvandring på 1 000 personer. Men inte heller då blir siffran särskilt hög, snarare förvånande låg.

Det krävs inte någon avancerad studie i världens oroshärdar för att konstatera att barn ofta utnyttjas i konflikter. Barn tvångsrekryteras som soldater. Barn utsätts för övergrepp inför sina föräldrar. Barn tas som gisslan. Barn förföljs för att de råkar tillhöra ”fel” grupp.

Just nu kommer det många ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Tidigare har det kommit många från Somalia. Alltså från kända oroshärdar. Det är faktiskt inte så förvånande att det kommer flyktingar från krigsdrabbade länder – både barn och vuxna. Det är inte heller förvånande att de kommer i olika konstellationer. Ibland hela familjer. Ibland bara vuxna. Ibland enbart barn. Oavsett hur de kommer hit har de rätt att få sin asylansökan prövad.

Mer läsning

Annons