Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöden kräver lösningar långt från idealet

Annons

I dag berättar NA på nyhetsplats om uppsagda anställda, som fått praktik på sina gamla arbetsplatser. Arbetsförmedlingen kallar det ”praktisk kompetensutveckling”. Ett fackförbund är kritiskt och kallar åtgärden ”oetisk”. Men även arbetsgivarna är skeptiska, trots att de får gratis arbetskraft.

På LO:s hemsida finns ett räkneverk, som med stora siffror tickar fram antalet arbetslösa i Sverige. I går stod snurran på 390 000 personer enligt SCB:s statistik. Det är ett förskräckande slöseri med resurser, både för den enskilde och landet. Det finns olika prognoser för i år, men alla pekar på minst 10 procents arbetslöshet vilket motsvarar en halv miljon människor utan jobb.

Sverige, som de flesta andra krisdrabbade länder, är på väg mot massarbetslöshet. Dystert, men det finns ingen anledning i dag att tro att detta tillstånd ska vara för evigt. Historien har hittills gått i konjunkturvågor, där goda och dåliga tider avlöst varandra. Krisen i början på 90-talet var djup och utdragen men övergick så småningom i strålande tider.

Arbetsmarknaden styrs av ekonomin. Grunden för vårt välstånd ligger i den privata företagsamheten och företagen är beroende av efterfrågan. Men i Sverige accepterar vi inte att människor enbart får a-kassa för att vänta ut återkomsten av de riktiga jobben. Sysselsättning är grundläggande för svensk arbetsmarknadspolitik. Samsyn är total mellan de politiska partierna om detta, även om det finns skilda åsikter om detaljerna.

Denna konstgjorda arbetsmarknad är fylld av motsägelser och lösningar, som kräver att man gör våld på det vanliga sättet att tänka. Praktik på sitt gamla jobb är ett exempel. För den enskilde måste det var besynnerligt att vara tillbaka tillsammans med de gamla arbetskamraterna, göra samma jobb, fast till en mycket lägre praktikersättning.

Det är besynnerligt. Men den stora frågan är vad som är alternativet? Det skulle kunna vara utbildning  – rätt sorts utbildning. Det skulle kunna vara praktikplats – på ett annat jobb.

Så länge inte de riktiga jobben finns, får vi bejaka lösningar som är långt i från idealet.

Mer läsning

Annons