Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändigt att välja bland brotten

Kompisgänget i Örebro blev lurat på en fjällsemester. Kenneln i Kumla fick sina hundar sålda på internet. Bakom brotten står en 50-årig kvinna från Skåne.Hon är misstänkt för över 70 fall av bedrägerier och har erkänt.

Annons

Skånepolisen har lämnat över en rad utredningar till åklagaren. Där är det nu stopp. Och kvinnan fortsätter med sina bedrägerier.Stötande för det allmänna rättsmedvetandet. En brottsling har erkänt och blir ändå inte åtalad och ställd inför domstol. NA berättade om en liknande historia i våras. Då var det pizzerior och kiosker i Östernärke som drabbats av inbrott. En gärningsman fanns utpekad. Hos polisen blev det stopp.

I båda fallen handlar det om att rättskedjan brister, om vardagsbrott som inte prioriteras. Det betyder i klarspråk att brotten hela tiden hamnar underst i ärendehögen. Det händer hos polisen, hos åklagaren och i domstolen. Konsekvensen kan bli som i fallet med den 50-åriga kvinnan, att en brottsling fritt kan fortsätta med sin verksamhet.

Det är ingen lag att det ska vara på detta sätt. Det är en fråga om pengar. Beatrice Ask har under sin tid som justitieminister lagt tyngdpunkten på mer resurser till polisen, som hon också kritiserat för ineffekivitet. Polisen kostar mest och fick också mest extrapengar i höstbudgeten, 1,1 miljarder kronor. Ministern betonade också vikten av ett effektivt åklagarväsende men nöjde sig med 50 miljoner extra under 2010, ett lägre tillskott räknat i procent än till polisen.

I den bästa av världar skulle det finnas pengar till att stävja allt som är fel i samhället. Ett trovärdigt rättsväsende är fundamentalt i en demokrati. Men precis som i all annan verksamhet måste även poliser och åklagare välja det viktigaste först. Och då handlar det om grövre brott, när misstänkta sitter åtalade eller häktade, våldsbrott eller ungdomsbrott. Även här brister det i dag. Misstänkta våldsbrottslingar går fria i väntan på rättegång.

Hela rättskedjan skriker efter mer resurser för att kunna göra sitt jobb fullt ut. Men även om det svider kommer vi även i fortsättningen att ha bedragare i full frihet. Huvudsaken är trots allt att snabbt handlägga de riktigt svåra och kränkande brotten.

Mer läsning

Annons