Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge finns i våra tankar

Annons

Det är svårt att hitta ord för det fruktansvärda som skett i Norge. Över 90 döda, ett tal som kan komma att öka. Många ligger svårt skadade.

Några av svaren på de många frågor som hänger i luften har vi fått. En gärningsman är gripen, och polisen tycks vara säker på att denne står bakom båda händelserna i fredag eftermiddag och kväll. Det har vidare kommit fram information om den miljö där han uppenbarligen inspirerats till sitt massmord.

Dock är det oklart om han agerat ensam. Det finns bland annat vittnesmål som menar att det pågick skottlossning på flera platser samtidigt på Utöya där Arbeiderpartiets Ungdomsförbund (AUF) höll sitt årliga sommarläger.

Tankarna finns hos Norge, alla som drabbats, sörjer och lider. Dådet är ofattbart, men samtidigt får sådana handlingar inte heller mystifierats. Det finns människor och grupper som hatar så mycket att de till och med kan begå våldsamma övergrepp på andra, och på det samhällsystem som de tycker så illa om.

Högerextremt våld är ingen okänd företeelse. Flera mycket omfattande terrordåd har begåtts på olika håll i Europa de senaste 25 åren, och deras hat och våldsdyrkan får inte bara utlopp inte bara i storskaliga aktioner, utan i angrepp och övergrepp på enskilda människor – ofta människor med annan hudfärg, religion, åsikter eller sexuell läggning än vad de anser ska vara normalt.

Mot den typen av människor och grupper behövs polisiära insatser, de måste övervakas och följas, Men mot de värderingar och den människosyn som de saluför behövs hela samhällets motstånd. Demokratisk vänster eller höger, mitten eller inte, kristen eller ateist, stor eller liten, är i detta sammanhang oviktigt. Här handlar det om att slå vakt om, och vårda, värderingar och institutioner som bär upp samhällen av vår modell.

Kommentarerna från Norge, dess regering och folk, har varit imponerande samlade och värdiga, och man lovat att hålla samman och försvara Norge som ett öppet och demokratiskt samhälle. Kanske är det, när sorgen och det onda fått värka ut, det som är det bästa sättet att minnas och hedra offren för fredagens blodbad.

Norge kommer aldrig att vara sig likt efter denna dag. Vi tänker på dem. Känner med dem. Och vi lovar att göra vår del i det viktiga arbetet för att försvara demokratiska värden och värderingar.

Mer läsning

Annons