Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det Serbiens tur

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

På dagordningen står: 1) Ekonomisk kris och elände. 2) Ekonomisk kris och elände. 3) Ekonomisk kris och elände. Jajamän. Du har gissat rätt. EU:s stats- och regeringschefer har återigen samlats till toppmöte.

Men om 15 eller 20 år är det inte toppmötets huvudpunkt som kommer att noteras i historieböckerna, utan några rader som finns i slutet av det dokument som toppmötet lämnar efter sig: Serbien får status som kandidatland till EU.

Det är inte vilket land som helst. En nation som tidigare var ett av Europas mest utfrysta länder tar det första steget mot EU-medlemskap.

Avlägset för oss svenskar? Nej inte alls. En nationalistisk regim i Serbien var orsaken till flera vågor av flyktingar till Sverige. De kom till Lindesberg, till Kopparberg, till Örebro. Först kom kosovoalbanerna som frystes ut i sitt eget land. Sedan kom flyktingströmmen från de krig som inträffade när regimen i Belgrad vägrade att släppa taget om de delstater som utropade sin självständighet. Sarajevo belägrades. Massakern vid Srebrenica inträffade. FN:s observatörer på plats förödmjukades av de serbiska styrkorna. Det ska påpekas att även kroatiska, bosniska och kosovoalbanska förband gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser.

Ett tag talades det om ”rest-Jugoslavien”. Men när Montenegro förklarade sig självständigt fanns inget Jugoslavien mer.

Serbien blev Europas paria. Landets ledare Milosevic utnyttjade det politiskt. Han lyckades göra det till en tillgång att ”alla är emot oss”.

Fortfarande finns inskränkt nationalism i Serbien. Kosovos självständighet från Serbien är fortfarande ett öppet sår. Dels av historiska skäl. Dels för att de serber som bor i Kosovo absolut inte vill höra till den nya nationen.

Nu tar Serbien det första steget mot medlemskap i EU. Det innebär bland annat att EU-kommissionen kommer att göra noggranna granskningar av Serbien, bland annat när det gäller mänskliga rättigheter, varje år.

Serbien är på väg att gå samma väg som en rad av våra grannländer.

Vi ska inte förringa de svårigheter som EU:s stats- och regeringschefer har när det gäller Grekland och skuldkrisen. Men serbiskt EU-medlemskap betyder mer på lång sikt. Det är bättre för alla inblandade om Serbien skickar affärsmän snarare än flyktingar till Örebro län. Det är viktigt för oss alla att Serbien närmar sig EU.

Mer läsning

Annons