Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är tiden inne

Fler hundratusentals på flykt och dödsoffer som kan räknas i tusental enligt de senaste uppgifterna. Världen är på gång mot ytterligare en mänsklig tragedi.

Annons

I maj störtades den kirgiziske presidenten Kurmanbek Bakijev. Kirgizerna hade gått man ur huse för att protestera mot hans korrumperade styre. Följden blev en ny tillfällig regeringen under Roza Otunbajeva. Det bedrägliga lugnet har nu förbytts i blodbad.

Staden Osj i södra Kirgizistan och landet runt omkring är drabbat av en plundrings- och mordvåg. De drabbade är framför allt etniska uzbeker. Bakijevs anhängare anklagas för att ligga bakom den etniska rensning bland civila.

Våldsamheterna i Kirgizistan är redan en katastrof. Omvärldens reaktioner är än så länge att skicka humanitärt bistånd. Det kan enbart tillfälligt lindra nöden.

Kirgizistan tillhörde det gamla sovjetiska imperiet. Det ligger nära till hands att undra varför regionens verkliga supermakt inte agerar mer aktivt för att stoppa dödandet. Den ryska regeringen avvaktar och ingriper inte mer än att också skicka nödhjälp.

Rysslands inställning är förståelig. Det är inte en enskild nations uppgift att ingripa. De ska enbart ske på FN:s mandat.

Ryssland valde att gå i krig för snart två år sedan i ett grannland, med förödande följder. Kriget med Georgien tog slut på fem dagar, men lämnade efter sig minst 30 000 människor i flyktingläger. Georgien ligger i Kaukasus, det geografiska område som på den ryska sidan är källan till ständiga våldsutbrott, som i Tjetjenien och Dagestan. Den ryska maktutövningen där har på intet sätt lett utvecklingen mot fred.

Människorna i södra Kirgizistan flyr nu till Uzbekistan, ett land om är hårt kritiserat för att bryta mot mänskliga rättigheter. Risken är uppenbar att dessa flyktingar hamnar i ett ingenmansland, medan omvärlden väljer att bli handlingsförlamad.

Det finns ingen anledning än så länge att jämför situationen i Kirgizistan med annan etnisk rensning. Uppgifterna är för ofullständiga. Men historien förskräcker, med exempel som Balkan och Rwanda.

Människorna som nu förföljs, dödas och drivs på flykt i Kirgizistan måste kunna sätta sitt hopp till att länderna i FN agerar. En massiv fredsbevarande insats är det som kan kväva mördandet i sin linda. Det får inte krävas tiotusentals döda för att agera. Det kan rent av räcka med att hota skicka FN-trupper.

Mer läsning

Annons