Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får du passa dig, Nicolas Sarkozy

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

I veckan meddelade EU-kommissionären Viviane Reding att hon inte tänker ställa Frankrike inför domstol, för den franska regeringens åtgärder mot romer.

Har kommissionen därmed backat för ett av de större medlemsländerna i EU? Nej, inte alls.

Det diplomatiska språket är inlindat – och formellt artigt. Men om vi granskar uttalandet som Viviane Reding gjorde i veckan, så är det inte svårt att se att hon fortfarande håller en barsk och bestämd ton.

Det var i september som det hettade till ordentligt mellan Viviane Reding och Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Den franske presidenten ville bättra på sina dåliga opinionssiffror. Han gjorde det genom att visa ”krafttag” mot en grupp som alltför många fransmän (och även svenskar) föraktar.

Viviane Reding är EU-kommissionär med ansvar för medborgarnas rättigheter. Kommissionens roll är att vara EU-fördragets väktare, det vill säga agera mot medlemsländer som bryter mot fördraget. När fransk polis börja riva romska läger och utvisa romer ur landet, ingrep Viviane Reding.

Den fria rörligheten inom EU gäller även för romer. Den är strikt reglerad i EU:s fördrag. Romer från exempelvis Rumänien har rätt att resa till Frankrike eller vilket annat EU-land som helst för att försöka skaffa ett arbete.

Det är inte tillåtet för ett medlemsland att sätta in polisen för att ingripa mot en viss folkgrupp. Poliser får agera mot individer som misstänks bryta mot lagen, inte mot människor som råkar tillhöra ”fel” folkgrupp.

Den franska regeringen bedyrade att det inte handlade om att angripa romerna som grupp. Men nitiska EU-tjänstemän hittade ett dokument som visade att de franska myndigheterna var på jakt efter just romer.

President Sarkozy blev vansinnig över att Viviane Reding offentligt kritiserade hans politik.

I veckan kom så ett nytt uttalande från Vivane Reding. Hon avstår från att driva den rättsliga processen mot Frankrike.

– Jag är glad att kunna meddela att Frankrike har svarat positivt, konstruktivt och i tid, sade Viviane Reding.

Eller om man ska skriva om det till ett språk som är mer rakt på sak:

– Frankrike har gjort vad vi sagt åt dem att göra.

Viviane Reding beskriver vad det handlar om: Den franska regeringen har presenterat detaljerad dokumentation med förslag till lagstiftningsåtgärder och en trovärdig tidtabell för när åtgärderna kommer att verkställas.

Hon säger visserligen att kommissionen just nu inte kommer att gå vidare med juridiska åtgärder mot Frankrike. Men hon säger också att kommissionen noggrant kommer att kolla, att den franska regeringen gör som den har blivit tillsagd.

Sarkozy är säkert lättad över att kommssionen avvaktar med att vidta rättsliga åtgärder. Men förbannad är han säkert fortfarande. Det är inte lätt för en fransk president, när en politiker från det lilla Luxemburg står och pekar med hela handen – med stöd av EU:s lagstiftning. Försöket att vinna billiga politiska poäng genom att slå mot romer har inte slagit väl ut.

Mer läsning

Annons