Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska här hudflängas

Annons

Räkna med att presidentkampanjen i USA kommer att ta plats även i Sverige. Mycket av glamouren och det storslagna är främmande för oss. Men det finns en del i detta politiska spektakel som är värt att plocka ner och lära av, även för oss lagomsinnade svenskar.

Hela våren kommer vi att kunna följa presidentkandidaternas turnéer runt om i USA, från delstat till delstat.

Med utspel och i debatter kommer de utvalda männen, och en kvinna, att tala för sin egen sak och göra allt för att göra bort sina motståndare – från samma parti, republikanerna.

Det går inte direkt att jämföra en amerikansk presidentvalskampanj med en svensk valrörelse. I USA handlar det om att välja en person, vi lägger i första hand vår röst på ett parti. Den amerikanske presidenten är världens mäktigaste man, även om han också delar den med politikerna i kongressen.

Personfixering är total i det amerikanska personvalet. I Sverige ligger vi långt efter, men politikerna har ändå krupit ur slagskuggan från partierna och spelar en större roll. Möjligheten till personval blev en dörröppnare för den som vill lansera sig själv och inte enbart blygt står tillbaka för kollektivet.

I Centerpartiet valde man att låta tre kandidater tävla om posten som ny partiledare. De tre fick genomföra en minivariant av amerikansk primärvalskampanjande. Den stora skillnaden var att ingen talade illa om sina motståndare. Men så är vi snälla svenskar och inte oborstade amerikaner.

Den ”osvenska” processen har i dag gett Annie Lööf en stark position som ny Centerordförande. Nu gör Vänsterpartiet sin variant, även om det partiet säkert inte vill se det som ett resultat av USA-inspiration.

Mitt Romney segrade mycket knappt i Iowa i tisdags. Hans politik, och hans person fick mest stöd av de republikanska sympatisörerna denna gång. Ända fram nomineringen i augusti fortsätter prövningen av alla partiets kandidater.

Det blir mycket USA-politik i svenska nyheter under den tiden. Men det finns fog för att även vi i Sverige har koll på alla de värderingar som formar den person som ska utmana världens mäktigaste man, den sittande presidenten Barack Obama.

Mer läsning

Annons