Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utmaningar för vården

Sjukhusen gör sig redo för semestervilan. Sommar brukar för vården vara lika med inställda operationer, överbeläggningar och minskad personalstyrka. Perfekt miljö för de resistenta bakterierna.

Annons

Landstingen runt om i landet har svårt att få ihop sina semesterscheman. Sommartid förvandlas sjuksköterskor till en akut bristvara. I vissa landsting är läget så ansträngt att sköterskor erbjuds rejäla lönepåslag om de flyttar semestern eller väljer att ta ut färre antal veckor.

Icke akuta operationer och återbesök kan ställas in men vi lär fortsätta bli akut sjuka också under sommarmånaderna, hur många avdelningar som än stängs och hur många sängplatser som än plockas bort. En tillfredsställande nivå måste upprätthållas. Sedan är det bara att hoppas att vi förskonas från större olyckor och farsoter.

När ordinarie personal försvinner ökar riskerna i vården, visar flera undersökningar. Nyopererade patienter drabbas till exempel oftare av komplikationer. Men ingen är livegen. Självklart måste vårdpersonal också ha ledigt.

Överbeläggningar medför även andra, än värre risker. De multiresistenta bakterierna kan få ökat fotfäste. För några veckor sedan presenterade Världshälsoorganisationen, WHO, en diger rapport på 257 sidor om multiresistenta bakterier. WHO varnade för att vi är på väg mot en post-antibiotisk tid. Vanliga infektioner riskerar att återigen bli dödliga. Det är inte så länge sedan halsfluss var en farlig sjukdom här i Sverige. Sedan kom antibiotikan och då räckte det med ett par dagars kur för att bli frisk. Den tiden riskerar att snart vara passerad.

Utvecklingen skrämmer, läget är akut och det krävs globala insatser. Kommer vi inte till rätta med de resistenta bakterierna riskerar många sjukdomar att återigen bli dödliga. Såväl canceroperationer som enklare operationer kan bli livshotande. Låt oss hoppas på ett lika snabbt som handlingskraftigt globalt agerande.

Mer läsning

Annons