Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej, vi prövar att skippa euron

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Okej, låt oss göra som Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson vill. 17 europeiska länder kommer plötsligt på att de ska följa råden från två partiledare i ett litet land i norr. De 17 euroländerna samlas på ett extra toppmöte. Det där tjafset om att försöka få ordning på euroområdets ekonomi genom en överenskommelse om budgetdisciplin, som man kom överens om den 30 januari. Det skippar vi.

Efter det extrainkallade mötet meddelar euroländernas stats- och regeringschefer:

– Vi upplöser valutaunionen.

Kanske får Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt sitta med som hedersrådgivare. Vilken politisk framgång!

Är krisen över nu? Sannolikt skulle följande saker hända:

@NA Brödtext m pil: Det skulle bli ett allmänt kaos på valutamarknaderna. Även om ambitionen är att euron ska avskaffas på ett ordnat sätt, kommer de som handlar med valutor och räntebärande papper att bli osäkra över vad som gäller. Med valutamarknader menar jag inte bara slipsprydda proffshandlare. Marknaden består även av vanliga medborgare, de som köper resevaluta och lånar pengar. Vet du hur du skulle göra med ditt planerade villaköp om du fick höra nyheten att euron ska försvinna?

Det skulle sannolikt bli en kraftig ekonomisk nedgång i hela Europa. Om människor är osäkra, lägger de hellre pengar på hög än handlar kylskåp, stereoanläggningar eller bilar. Den tendensen ser vi redan nu. Och det kommer att bli värre om EU:s ledare skulle göra som Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt vill.

Grekland inför en valuta, som omedelbart faller som en sten. Frågan är om någon över huvud taget skulle vilja köpa grekiska drachmer. En rad banker som köpt grekiska statspapper skulle skaka i sina grundvalar eftersom de sannolikt får skriva ner fordringar på Grekland till nästan noll. Stater skulle behöva gå in och garantera spararnas pengar i dessa banker.

Sannolikt skulle även länder som Italien, Spanien och Portugal se fallande valutor, med följdverkningar i banksektorn.

Länder med fallande valutor kan visserligen delvis få en stärkt konkurrenskraft. Men det är ett tveeggat svärd. En del kvalificerade företag behöver snarare importera varor, till exempel IT-företag eller företag som behöver importera specialastål. De kommer att missgynnas.

5. Reformprocessen i länder som Grekland, Spanien, Portugal och Italien skulle avstanna, då dessa länders regeringar har annat att ta itu med, till exempel akuta räddningsinsatser för banker. Problemen med korruption, att många medborgare smiter från skatt, att den egna byråkratin är hopplöst ineffektiv – ”det kan vi ta en annan gång, för det blir jättejobbigt att göra något åt”.

Det finns visserligen en god nyhet för den som har stora lån. Trycket att Riksbanken ska sänka räntan kommer att öka. Men det är för att kompensera för de kaotiska förhållanden som råder ute i Europa. En extremt låg ränta är ingen god nyhet, om du förlorar jobbet samtidigt.

Utgångspunkten för Sverige skulle i och för sig vara bättre än för många andra länder. Vi har förhållandevis starka statsfinanser. Och det skulle gälla oavsett om vi är med i euroområdet eller inte. Men när omvärlden skakar, kommer vibrationerna att märkas även här, oavsett om vi är med i euroområdet eller inte.

Mer läsning

Annons