Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om Finland skulle ta över Kreta

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Grekland ska tvingas lämna över några semesteröar till Tyskland, utropar den tyska dagstidningen Bild. Och i Finland har Sannfinländarnas Timo Soini lanserat samma idé. Han har pekat ut Kreta som en lämplig säkerhet för att Finland bidrar med lån till Grekland.

Tänk om den grekiska regeringen skulle göra precis så:

– Var så god Tyskland, här är några semesteröar som ni kan få ta över. Var så god Finland, ta kontroll över Kreta tills vi har betalat av lånen.

Jag lovar, experimentet skulle inte utfalla till Tysklands eller Finlands fördel.

Vi säger att Finland tar kontrollen över Kreta, ett ”mini-Grekland” som dras med ungefär samma problem som det övriga Grekland. En offentlig förvaltning med stora brister. En utbredd korruption. En vana bland många yrkesgrupper att helt slippa skatt.

Då ska alltså finska myndigheter försöka reformera den offentliga förvaltningen på Kreta. Varför inte utse just Timo Soini till guvernör – eller landshövding, kanske vi ska kalla det. Men samtidigt måste naturligtvis de människor som bor i Kreta har rösträtt. Och de måste ha rätt att protestera mot de åtgärder som landshövding Soini vidtar.

Timo Soini skulle snabbt upptäcka att det inte är så lätt.

Strukturen i det grekiska samhället är sådan att människor passar på varandra. Genomför du en breddning av skatteunderlaget (vilket är absolut nödvändigt) kommer du att få alla skattebetalande greker emot dig. De kommer att peka på att alla dem som inte betalar någon skatt alls. Och börjar du vidta åtgärder mot en läkare eller en advokat som inte betalar någon skatt alls, kommer också en motreaktion: ”Varför ska just jag betala skatt, när ingen av mina grannar gör det”.

Det är näst intill omöjligt att göra en ”big bang”, så att alla tycker systemet är rättvist. Alla grannar till läkaren kommer inte att börja betala skatt på en gång. Och skattehöjningar måste genomföra för vanliga löntagare, samtidigt som åtgärder vidtas mot dem som inte betalar skatt.

Offentliga tjänstemän som får lite extrainkomster genom mutor har naturligtvis också en rad argument för att de tar emot pengarna. ”Det har alltid varit så.” ”Systemet ser ut så”.

Min egen gissning är att Timo Soini snabbt skulle ge upp. Det är en sak att få skrattarna på sin sida i Finland genom att kräva Kreta som säkerhet. Det är något helt annat att verkligen sätta sig och försöka styra Kreta.

Så om Grekland plötsligt skulle gå med på kraven från Timo Soini och den tyska tidningen Bild skulle omvärlden få en ökad förståelse för de problem som den grekiska regeringen möter när den steg för steg försöker att reformera sin egen förvaltning. Det är kanske inte så konstigt om det inte går fullt så snabbt som omvärlden kräver.

Ibland är det ett intressant att i teorin göra det som populisterna föreslår. Min gissning är att Finland vänligt skulle tacka nej till att ta över Kreta. Ansvaret skulle bli tyngre än vad den finska statsapparaten klarar av. Och det är en tankeställare till alla dem som skriker ”fy”till Grekland.

Mer läsning

Annons