Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omyndiga 25-åringar

Annons

Vuxen. Ett värdeladdat ord som betyder så mycket, på många olika sätt.

Landstinget i Örebro har beslutat att göra sjukvården för alla upp till 25 år gratis. Motivet är att ingen ska behöva avstå vård på grund av dålig ekonomi. Många ungdomar mellan 20 och 25 år har det väldigt knapert, konstaterade landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i gårdagens NA och pekar på studier eller arbetslöshet.

Gratisvård låter i sig så okontroversiellt, en tidig julklapp till samtliga under 25-åringar. Vore landstinget en tomte med outtömliga tillgångar så funnes det ingen anledning att gnälla. Jo, en faktiskt – synen på var gränsen för att bli vuxen går.

Enligt pressmeddelandet från landstinget så ska man nu ”införa fri sjukvård för alla flickor och pojkar upp till 25 år.” Det är ett märkligt språkbruk. I Sverige blir vi myndiga vid 18 års ålder, fullvärdiga medborgare med alla skyldigheter och rättigheter som det medför. Utom en sak förstås. Miniåldern på Systembolaget är 20 år.

En unga kvinna på 24 år är ingen flicka, och en jämnåriga man ingen pojke. Landstingets styre väljer nu att på pappret omyndigförklara alla dessa unga i klump. De förväntas inte kunna fatta beslut om att söka vård eftersom det kostar 120 kronor på vårdcentralen.

En grupp i samhället, unga människor, ska nu få gratisvård, trots att hälsosituationen är i ”flera avseenden bland de bästa i världen”, enligt landstingsstyrets egen utsaga. Då kan man undra varför 10 miljoner ska öronmärkas för denna reform.

Förbyggande hälsoarbete är mycket viktigt. Det gäller också unga. Frågan är om sjukvårdsavgiften i dag stoppar unga från att söka vård. Förmodligen spelar andra faktorer större roll. Sjukdomar hör liksom inte till livet för det stora flertalet i denna åldersgrupp. Tillgänglighet, snabba besked från vården och upplysning ger sannolikt bättre träffsäkerhet.

Gratis har en tendens att tömma samhällstjänster på värde. I bland är det nödvändigt. Förra årets gratisvaccinering mot svininfluensan var en nödvändighet för att få till stånd en bred uppslutning. Fria preventivmedel till unga under 25 är en annan motiverad, och riktad insats. Men i det stora hela ska 25-åringen vara lika vuxen som en 26-åring. Och som en 20-åring.

Mer läsning

Annons