Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro behöver byråkrater

Nu påbörjas ett omfattande arbete för att förbättra rutinerna på Örebro kommuns fastighetsförvaltning. Kontrollen av inköp ska förbättras.

Annons

De anställda ska gå kurser i etik och lagen om offentlig upphandling. Dessutom återstår att utreda hur allvarliga bristerna har varit. Rör det sig enbart om dåligt omdöme – eller finns det exempel där enskilda personer har gjort sig skyldiga till brott?

Det har tagit alltför lång tid att få i gång denna process, med tanke på att signalerna om brister i systemet kom redan för ett par år sedan.

När en kommun ska skära i sina utgifter kan politikerna alltid säga att de vill skära lite i ”byråkratin”, utan att det blir någon folkstorm. Men en kommun behöver just skickliga byråkrater för att kontrollera vilka räkningar som ska betalas. Att ha en administration som haltar blir både dyrt och ineffektivt.

Nya Zeeland, Danmark, Singapore och Sverige är de minst korrumperade länderna i världen, enligt organisationen Transparency International.

Men vi är inte ett land som är fritt från korruption. Just nu rullas en korruptionsskandal upp i Göteborg. 2003 sparkades ett antal chefer inom Systembolaget. De hade tagit emot gåvor mot att de välvilligt exponerade vissa varumärken. En inspektör inom Svensk Bilprovning misstänks ha tagit emot ersättning för att godkänna vissa bilar.

Korruption kan bita sig fast. Ett antal människor får hållhakar på varandra. De får alla ett intresse att inte avslöja vad som försiggår.

Den som inte gör som lagen föreskriver hittar alltid på några skäl för att försvara vårt beteende. ”Så här går det till inom den här branschen”. ”Alla gör det”. ”Jag har jobbat så hårt att jag förtjänar lite extra förmåner”.

För att stå emot den typen av argument behövs byråkrater med integritet.

Mer läsning

Annons