Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oseriösa vinklubbar

Annons

De så kallade vinklubbarna är ett sätt att köpa alkohol, utan att gå genom Systembolaget. Men samma regler gäller ändå: En person som är under 20 år får inte handla. Och svensk alkoholskatt ska betalas.

Ungdomens nykterhetsförbund har testat hur ålderskontrollerna fungerar.

En 16-åring beställde tolv flaskor vin i föräldrarnas namn. Det var hans 15-åriga lillasyster som tog emot leveransen. Det ställdes inga följdfrågor. Inga krav på att någon skulle visa legitimation.

En 18-åring beställde alkohol, utan att uppge sin ålder. Företaget ställde inga frågor, utan skickade glatt iväg flaskorna.

I något fall sade företaget faktiskt nej till en beställare som var under 20 år. Men beställaren ändrade bara på födelseåret i sitt personnummer. Sedan gick det bra att beställa ändå. Det var ingen som kollade att personnumret stämde överens med den person som flaskorna skickades till.

Så där håller det på. Företagen struntar nästan alltid att göra de kontroller som de är skyldiga att göra.

Sverige har i princip ett detaljhandelsmonopol. Och stödet för Systembolaget är överväldigande. Sedan 2001 mäter Sifo regelbundet vad svenskarna har för inställning till Systembolaget. Förra året svarade 66 procent ja på frågan om Systembolaget ska behålla ensamrätten på detaljhandelsförsäljning av starköl, vin och sprit. Det är en rekordhög siffra.

Systembolaget är en elegant lösning på ett dilemma. Å ena sidan är alkoholen vårt största sociala problem, med tusentals dödsoffer varje år. Å andra sidan miljoner människor som gillar att dricka ett glas vin till maten. Systembolaget begränsar konsumtionen samtidigt som normalkonsumenten får tillgång till ett brett sortiment.

Det var en dom i EU:s domstol som tvingade fram en öppning för så kallade vinklubbar, kommersiella företag som levererar direkt till kunden. Men Sverige har rätt att ställa samma krav på vinklubbarna som på Systembolaget. Om de inte klarar de kraven borde de drabbas av kännbara sanktioner.

En 16-åring får inte gå in på Systembolaget och köpa vin i sina föräldrars namn. Om vinklubbarna inte klarar samma standard ska de tvingas slå igen.

Mer läsning

Annons