Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På söndag är det EU-val

Nu kanske du tror att det här är någon gammal sliten ledare från i våras – och som på något märkligt sätt har hamnat i tidningen för andra gången.

Annons

Men det är val till EU på söndag. Vi väljer en riksdag. Riksdagen utser regeringen. De personer som sitter i regeringen hamnar också i EU:s ministerråd – som har ett avgörande inflytande över EU:s lagstiftning. EU:s lagstiftande organ skulle kunna beskrivas som ett parlament med två kamrar. Företrädarna i rådet (första kammaren) utses av medlemsländerna. EU-parlamentet (andra kammaren) väljs direkt av folket.

EU-kommissionen har ensamrätt på att lägga fram förslag till ny EU-lagstiftning. Rådet måste säga ja med kvalificerad majoritet, för att en ny EU-lag ska gå igenom. Det direktvalda EU-parlamentet har makt att tvinga fram förändringar i ett lagförslag.

Då blir det intressant att se hur regeringskonstellationerna kommer att se ut. Alliansen är överens om att EU-medlemskapet är bra för Sverige, men i olika grad. Det mest EU-vänliga partiet är Folkpartiet.

Socialdemokraterna skriver fortfarande i sina programtexter att EU-samarbetet ska vara mellanstatligt, vilket innebär att partiets företrädare faktiskt har svårt att fatta vad EU är för något. EU är både överstatligt och mellanstatligt. Socialdemokraterna sprider alltså medvetet förvirring bland sina väljare.

Miljöpartiet drar numera åt det federalistiska hållet och förespråkar en EU-skatt på finansiella tjänster för att finansiera europeiska miljöinvesteringar.

Men tänk om Jonas Sjöstedt skulle bli statsråd i en rödgrön regering. Han företräder ett parti som vill lämna EU helt och hållet.

En fråga som ständigt kommer upp i valen till EU-parlamentet är EU:s befogenheter. Vad ska EU syssla med? En fråga som är relevant att diskutera. Men inte i valet till EU-parlamentet, utan snarare inför valet till EU:s ministerråd (alltså riksdagsvalet). Har du hört något parti tala om det inför valet på söndag? Troligen inte.

Mer läsning

Annons