Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning efter framtiden

Annons
Spaning. Någonstans finns den där, framtiden, den som regeringen försöker klä i ord. arkivbild: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Alla människors lika värde. Vi skriver under på det utan att blinka. Den är så självklar, meningen som säger att jag är minsann lika mycket värd som alla andra.

Regeringen tillsatte förra året ”Framtidskommissionen”. Statsministern är ordförande och de andra partiledarna i Alliansregeringen har fått varsitt ansvarsområde i denna spaning efter det som vi vet allra minst om – framtiden.

I går var Göran Hägglund på plats på Örebro universitet med sin del. Det handlade om värdegrund, ett begrepp som Kristdemokraternas partiledare är van att ta i sin mun.

Uppdraget för dagen var att ge olika synvinklar på de värderingar som är basen i det svenska samhället. Gruvor, skog och stålverk får ursäkta, det är trots allt våra tankar och hur vi ser på varandra som håller ihop det som är Sverige.

För några veckor sedan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att imamer i moskéer i landet talar med kluven tunga. I enrum fick några kvinnor veta att det var okej för en man att ha fler fruar och att de skulle avstå att anmäla att deras män hade misshandlat dem.

Programmet har skapat debatt inom de muslimska samfunden, berättade Othman Al Tawalbeh, imam och projektledare för ”Tillsammans för Sverige” på Fryshuset i Stockholm. Han välkomnande diskussionen även om impulsen kommit från det dominerande majoritetssamhället.

Muslimer i Sverige ska självklart hålla sig till svensk lag, sa Othman Al Tawalbeh. Islams värderingar skiljer sig inte i sin grundläggande syn på människan från den som gäller i Sverige och tolkningen av religionen utvecklas hela tiden. Det hindrar inte att en del samfund har dåligt utbildade företrädare, fortsatte han.

Värdegrund är ett undflyende begrepp. Vi tror nog lite till mans att vi har kontroll på de värderingar som styr våra liv. Som det där att alla människor är lika mycket värde.

Riktigt så idealistisk är inte det verkliga livet. I dag handlar det så mycket om att vara bäst. Agneta P Blom, statsvetare och vicerektor på Örebro universitet, noterade den akademiska världens elitism och strävan att enbart satsa på de bästa studenterna.

Socialminister Göran Hägglund oroade sig för den ökade individualismen, trycket efter omedelbar privat behovstillfredsställelse på bekostnad av det gemensammas bästa. Viljan att utmärka sig är så stark att det är okej att fuska, sa han.

Fusk är knappast acceptabel som en del av vår värdegrund, hur vi än väljer att definiera den. Sociologiprofessorn Rolf Lidskog gjorde inte processen enklare när han vände och vred på alla de vackra orden.

Han konstaterade att den sociala ordningen är skör. Det finns ingen katalog av eviga värden som vi av plikt kan banka in i våra skallar för att allt ska bli harmoniskt. Den analysen från en akademiker är ingen uppmaning till att strunta i att skilja mellan det vi anser vara gott och ont.

Sverige är ett annat samhälle än förr, då staten och kyrkan krävde underkastelse. I dag har vi som medborgare rätten att tänka och tycka fritt. Och det ska vi göra.

Minister Hägglund fick en del tankar med sig från gårdagens möte i Örebro. Det handlar inte om svartvita svar på vad som är rätt och fel utan nödvändigheten av mötesplatser, där vi kan ta del av andras åsikter.

Sveriges har tack och lov förutsättningarna att vara ett pluralistiskt samhälle. Vi måste lära oss att lyssna. Det är inte alls samma sak som att hålla med. Utom att alla människor är lika mycket värda.

Mer läsning

Annons