Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiet och friheten

Annons

Förlegat, omodernt och odemokratiskt. Lika med Socialdemokraterna. Det låter som ett karaktärsmord utfört av en riktig blåmoderat. Men icke. Orden kommer från s-märkte exministern Thomas Bodström. Hans elaka omdömen kan paradoxalt nog vara precis det Socialdemokraterna behöver.

I går kommenterade Thomas Bodström ”Inifrån – makten, myglet, politiken”, boken han skrivit under sin självvalda och tidsbegränsade exil i USA. Till skillnad från partiet anser sig socialdemokraten Bodström vara demokratisk, och fram för allt modern.

Självklart är boken en partsinlaga. Bodström talar i egen sak, även om han inte väjer för att beskriva sig själv in mindre smickrande ordalag. Trots sin familjebakgrund, pappa också S-minister, var Thomas Bodström helt oprövad som politiker när han utsågs till justitieminister 2000.

Karriären är högst otypisk för en socialdemokrat. Och det är just traditionen inom partiet som expolitikern Bodström gör upp med i sin bok – den blyskodda socialdemokratin orkar inte hålla jämna steg med samhällsutvecklingen utan lunkar ut i periferin.

I dag är säkert många ”riktiga sossar” sura på Bodströms osmak att i efterhand offentligt bita den hand som fött honom, partiet som gav honom personligen ett trampolinhopp upp i karriären. Men egentligen borde kritikerna vara rätt nöjda. Helt gratis har Socialdemokraterna fått en eftervalsanalys att skicka rakt in i den egna förnyelsetröskan.

Vad vill då Bodström? Jo, att Socialdemokraterna ska behålla värderingar som trygghet, rättvisa och jämställdhet. Det nya är den moderna människans krav på frihet. Här famlar och mumlar partiet, enligt Thomas Bodström.

Han har helt rätt. Socialdemokraterna borde se det som en huvuduppgift att formulera en vision och en politik för frihet. Precis som Moderaterna framgångsrikt kapat åt sig begrepp som ”arbetarparti” och ”välfärd” borde S för sin egen del vrida ”friheten” ur händerna på sina motståndare och definiera den på sitt eget sätt.

Med en egen frihetspolitik skulle Socialdemokraterna få en lättfotad fart mot framtiden och bli en betydligt vassare utmanare om de allt fler väljare som inte identifierar sig med 100-åriga politiska stereotyper.

Mer läsning

Annons