Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kan ändra sig

Kommunledningen i Örebro ändrar sig – och säger ja till att bli fristad för förföljda författare.

Annons

När politiska företrädare omprövar ett beslut brukar det leda till föraktfulla kommentarer. Se på när Anders Borg höjde skatten på tobak och alkohol i stället för att sänka studiebidraget. Och så sent som i tisdags ansåg kommunledningen i Örebro att det inte var lämpligt att bli en fristad, mer av formella än av politiska skäl. Som grund för beslutet låg ett tjänstemannautlåtande.

Nu har majoriteten ändrat sig – och beslutsprocessen får tas om.

Men egentligen: Vad är det för fel med en politisk företrädare som lyssnar på kritiken, tar mod till sig och säger att det beslut han eller hon fattade för ett tag sedan var mindre lyckat?

Iden med fristäder är att erbjuda en förföljd skribent en fristad under två år. Kommunen ger ett stipendium för uppehälle och betalar en bostad. En röst kan fortsätta verka. Och fristadsförfattaren blir en tillgång för stadens kulturliv.

De största städerna i Sverige är redan fristäder – eller är på väg att bli det. Det handlar om städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping. Det är glädjande att även Örebro nu ansluter sig. En överväldigande majoritet i fullmäktige kommer att stå bakom beslutet.

Nu bjuder Örebro kommun in en företrädare för Svenska Pen för att informera sig om hur systemet med fristäder fungerar. Kommunen uttrycker en önskan att samarbeta med Örebro universitet, vilket kan ge ytterligare styrka åt fristadssystemet.

I Gävle har ett beslut om fristad överklagats. Det innebär att det blir en rättslig prövning. Men det ska påpekas att en fällande dom i Gävle inte nödvändigtvis är detsamma som att tanken med fristäder i sig strider mot lagen. Det kan också innebära att upplägget måste justeras något. Och om inget annat skulle hjälpa borde demokratiminister Birgitta Ohlson verka för att lagen justeras så att det tydligare framgår att det är okej för kommunerna att ge en fristad åt förföljda skribenter. Det vore pinsamt om Sverige skulle ställa sig utanför.

Mer läsning

Annons