Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressfrihet för ett fåtal

Annons

I dag har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 3 875 dagar i sitt andra hemland Eritrea. Sverige är Eritreas motsats i pressfrihet. Men det finns fläckar även hos oss.

I dag är det också Pressfrihetens dag. Vi i Sverige kan glädja oss att tillsammans med Finland och Norge ligga högst upp på den årliga världsranking som görs av det internationella demokratiinstitutet Freedom House.

Rapporten för 2011 innehåller både goda och dåliga nyheter. Den arabiska våren har gjort att massmedia i Tunisien, Egypten och Libyen klättrat i listan. Det visar hur sammanlänkad pressfriheten är med allmänna demokratiska fri- och rättigheter.

Mellanöstern och Nordafrika är annars en mörk del av världen. Det är enbart Israel som har en press som rankas som ”fri”. I Syrien och Bahrain går utvecklingen i helt fel riktning. Människor har där satt sina liv på spel för att kunna rapportera om regimernas blodiga förtryck.

I Västeuropa är det Italien och Turkiet som finns i en klass för sig med massmedia som klassas som ”delvis fri”. I Turkiet fängslas obekväma journalister och i Italien handlar det om den tidigare premiärministern Berlusconis kontroll över framför allt tv-stationer, italienarnas favoritmedia.

EU-landet Ungern har också halkat ner från ”fri” till ”delvis fri” press. Den ungerska regimen har stiftat lagar för att kringskära massmedia. Både EU-kommissionen och EU-parlamentet har starkt kritiserat medlemslandet för att kväva det fria ordet.

Av jordens befolkning lever 14,5 procent i länder med fria massmedia. Sverige ligger etta. Men inte helt utan anmärkningar. Freedom House väger samman mängder av faktorer. För vår del gäller minuspoängen saker som ägarkoncentration, höga kostnader, journalister som låtsas vara fristående och ägarkrav på avkastning.

Eritrea ligger i botten av världsrankingen. Där sitter svensken Dawit Isaak fängslad sedan snart elva år. Det är inte Sveriges fel att han är fången, men det är svenska politikers plikt att göra allt för att få honom fri. Nu.

Mer läsning

Annons