Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putins seger är kortsiktig

Den serbiske politikern Milosevic startade krig under förevändning att skydda serber. Rysslands president Putin står för en liknande idé.

Annons

Slobodan Milosevic dök upp som politisk ledare i Jugoslavien i slutet av 80-talet. När Jugoslavien upplöstes drev han tesen att Serbien hade rätt att gå i krig för att skydda serber i till exempel Kroatien och Bosnien-Hercegovina. Han åtalades vid krigsförbrytartribunalen i Haag, men avled i sin cell innan rättegången hann fullföljas. Sällan har en politiker lämnat ett så totalt misslyckande bakom sig. Allt som fanns kvar av Jugoslavien försvann. Även Kosovo, som var en del av Serbien, bröt sig ut och bildade en egen stat.

I dag har Serbien valt en annan väg. Landet förhandlar om EU-medlemskap. Två av de forna jugoslaviska delrepublikerna, Kroatien och Slovenien, är redan med i EU.

President Putin driver nu en liknande doktrin som Milosevic. Ryssland anser sig ha rätt att gå i krig med länder som har en stor rysktalande befolkning. Det är den politiska inramningen till att Ryssland nu ockuperar Krim och mullrar hotfullt mot den regering som styr i Kiev.

På kort sikt har Putin vunnit en framgång. EU, USA och Nato svarar med diplomati och sanktioner, inte med militära insatser. Inför hemmaopinionen kan Putin framstå som en ”stark” ledare som besegrat det ”dekadenta” väst. Men det är en kortsiktig seger.

Ryssland har enorma interna problem att ta itu med, inte minst den korrupta ekonomin. Det minsta Ryssland behöver är militära äventyr i grannländerna.

Ekonomen Anders Åslund beskriver den ryska ekonomin så här i en krönika i Svenska Dagbladet:

”Rysslands främsta ekonomiska problem är att president Putin låter de stora statsföretagen bre ut sig. De slukar det ena välskötta privata företaget efter det andra och sparkar duktiga företagsledare för att ersätta dem med personliga vänner utan att bry sig om deras vanligen bristande kompetens ...”

Denna kompispolitik leder förr eller senare till ekonomiskt fördärv.

Mer läsning

Annons