Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna med mer skatt

I går svarade Mona Sahlin på frågor i radio. I kväll är det dags för SVT att rulla i gång sina partiledarintervjuer.

Annons

Premiärgäst är just densamma, Socialdemokraternas partiledare och det rödgröna regeringsalternativets frontfigur.

Räkna med att Mona Sahlin i tv kommer att få upprepa mycket av det hon redan gett besked om. Och räkna efter hur många gånger ordet skatt nämns. Hittills i valrörelsen har det som Socialdemokraterna stämplar som pensionärsskatt varit ett favoritämne. De rödgröna vill satsa 17,5 miljarder kronor på att sänka skatten för pensionärer. Skatteklyftan är omoralisk, enligt Mona Sahlins världsbild.

Hon gav klart rödgrönt besked i radio om att det handlar om skattesänkningar för att täppa till skillnaden, inte skattehöjningar. Den politiska sambon Lars Ohly såg genast till att spräcka bilden av familjeenighet och sa bestämt att någon sådan överenskommelse finns inte.

Man kan undra varför Vänsterledaren Lars Ohly tar på sig rollen som uppkäftig sanningssägare. Visserligen har de rödgröna inte levererat sin uppdaterade valplattform, men att på detta sätt lufta oenigheter publikt om en gammal fråga tjänar inte den gemensamma saken. Mona Sahlins besked var riktat mot Alliansen men blev till ett klart minus för det rödgröna förtroendekapitalet.

Socialdemokraterna vill också annat med skatter. Precis som Alliansen är partiet inne på att sänka momsen på tjänster, för att gynna jobbtillväxten. Restaurangmomsen har de senaste dagarna blivit het. Många partier vill att det ska bli billigare att äta ute, med tron att fler kommer att göra så och därmed skapa fler jobb.

Rut-avdraget är fortfarande en styggelse för Mona Sahlin. Det är fel att ge privilegier till just dessa tjänster och dessutom fel att använda sig av skatteavdrag, hävdar hon. De redan välbärgade gynnas.

Moms är faktiskt också en skatt. Vi betalar alla samma moms, oavsett inkomst. Det krävs en alldeles särskild matematik för att få till att moms är mer rättvis mot låginkomsttagare än rut-avdraget. Antalet restaurangbesök lär också öka med stigande inkomst. Men det finns ett facit – båda ger fler jobb. Det mest anmärkningsvärda är att Mona Sahlin fortsätter att göra en ideologisk fråga att skatteteknik. Det är inget styrkebesked.

Mer läsning

Annons