Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkning från polisen

Annons

Om en fotbollsklubb bildar ett aktiebolag för elitlaget, får den räkna med att betala en del av kostnaderna för polisbevakning av sina matcher. Kammarrätten i Göteborg avgjorde på tisdagen en tvist mellan polismyndigheten och Örgryte Fotboll AB. Domen kan få betydelse för ÖSK – som också har valt att organisera sitt elitlag i ett bolag.

Det är en princip att polisbevakning inte ska kosta pengar. Vi kan tycka vad som helst om Lars Vilks fortsatta provokationer. Men så länge som han verkar inom lagens ramar, ska polisen se till att han kan verka utan fruktan för sitt liv. Vi kan tycka vad som helst om Sverigedemokraternas politik. Men så länge partiet verkar inom lagens ramar ska dess medlemmar ha rätt till skydd.

Det gäller verksamheter som vi gillar, likväl som verksamheter vi ogillar. Polisen ska se till att våra grundlagsskyddade rättigheter respekteras.

Men lagstiftaren har ändå satt en gräns. Vid vissa typer av kommersiella arrangemang har polisen rätt att skicka en räkning till arrangören, till exempel stora rockkonserter. Och eftersom Örgrytes elitlag är organiserat som ett aktiebolag skickade polisen i Göteborg en räkning på 2070 kronor, efter en match den 29 juni förra året. Det motsvarar en fjärdedel av kostnaden för polisbevakningen. Men räkna med att polisen så småningom försöker få betalt för en större andel.

Örgryte Fotboll AB överklagade till kammarrätten. Det är ju en ideell förening som äger bolaget, menade Öregryte Fotboll AB.

Men det argumentet håller inte, anser Kammarrätten. Ett aktiebolag är ett aktiebolag. Och aktiebolag ska leverera vinst till sina aktieägare. Eller som kammarrätten skriver i sin dom: ”ÖIS har dessutom själv valt att bedriva elitfotbollsverksamheten i ett aktiebolag, med de fördelar och nackdelar som detta kan innebära”.

En elitfotbollsklubb är inte bara en ideell verksamhet. Det är också ett företag i underhållsbranschen. Så i någon mening är det logiskt att en del fotbollsklubbar väljer att bolagisera elitverksamheten. Men då måste de också vara beredda att ta konsekvenserna av det.

Mer läsning

Annons