Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för att Turkiet går fel väg

Turkiets premiärminister Erdogan har i en BBC-intervju hotat att deportera armenier som lever i Turkiet utan uppehållstillstånd. På senare tid har den svenska riksdagen och den amerikanska kongressens utrikesutskott beslutat att erkänna folkmordet på armenier och andra kristna grupper i samband med det ottomanska väldets fall.

Annons

Risk för att Turkiet går fel väg

Erdogans uttalande anses utgöra en påtryckning på armenier runt om i världen att ligga lågt i sin opinionsbildning gentemot Turkiet.

Realistiskt sett är det just ett hot - och inte mer. Men bara tanken att vi skulle kunna få massdeportationer i Europa är otäck.

Det kan också finnas inrikespolitiska skäl bakom utspelet. Den turkiska republiken är en ung stat, där nationalismen frodas. Det finns dessutom en utbredd föreställning om att ”alla är emot oss”. Ett exempel på hur känslig frågan är: Styrelsen för den turkiska socialdemokratiska föreningen i Göteborg uppmanade sina 200 medlemmar att lämna partiet, efter riksdagens uttalande om folkmordet.

Den nuvarande turkiska regeringen har gjort stora insatser för att förbättra skyddet för de mänskliga rättigheterna i Turkiet. Premiärminister Erdogan har själv varit utsatt för de turkiska nationalisternas vrede. När hans parti vann valet första gången, förbjöds han att bli premiärminister. Så sent som för två år sedan försökte höga turkiska jurister att få hans parti förbjudet.

Att Erdogan nu signalerar strid mot armenierna som grupp är ett allvarligt bakslag för den turkiska reformprocessen.

Är det en tillfällig taktisk nyck för att lugna stämningarna på hemmaplan? Kanske.

Men tillfälliga taktiska utspel kan lätt leda till att opinionen förväntar sig mer.

Sverige hör fortfarande till Turkiets närmaste vänner i Europa. USA hör också till Turkiets vänner. Där finns dessutom en formell koppling, eftersom båda länderna är med i Nato. Att indirekt göra ett utspel mot sina närmaste vänner, är inte särskilt klokt – för att uttrycka sig milt.

Om det visar sig att premiärminister Erdogans utspel om armenier är en tillfällig nyck, har Turkiet fortfarande möjlighet att fortsätta reformprocessen – och få stöd för fortsatta medlemsförhandlingar med EU. Om uttalandet är början på en ny och hårdare politik, ser det mörkt ut för Turkiet.

Mer läsning

Annons