Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S drunknar i detaljer

Djävulen finns i detaljerna heter det. Den svenska valrörelsen är hittills mycket av detaljer, ett myller av olika förslag, som företrädare för de två regeringsalternativen fört fram och ibland använt som tillhygge mot de politiska motståndarna.

Annons

I går presenterade De rödgröna sin regeringsplattform, den fasta grund som ska bära deras politik ända till valdagen. Här ska alltså detaljerna ha krokat i varandra för att bilda en helhet. I förordet står att de rödgrönas viktigaste uppgift är ”att hålla samman Sverige”.

Det klingar väl i svenska öron, lika väl som formuleringen ”ett rättvist samhälle som håller ihop”. Den skrivningen finns i förordet till Alliansens valmanifest som kom i fredags. Visionerna är alltså till förvillelse lika. Det är inte lätt att vara väljare.

För att sikten ska klarna får den som vill se skillnaderna återvända till detaljerna. Detaljer i detta sammanhang behöver inte vara småsaker utan betydelsefulla delar av en helhet. I den rödgröna regeringsplattformen är det allra mesta redan känt, allt från vårbudgetens förslag på satsningar på utbildning och infrastruktur till förra veckans utspel om mer pengar till studenter.

Det finns en formulering som går igen i De rödgrönas plattform, ”om det finns utrymme”, vilket syftar på statsfinanserna. De rödgröna har nogsamt sett till att inte lämna några blottor som skulle kunna få motståndarna att beskylla dem för ekonomiskt lättsinne.

Klimatpolitiken är ett exempel på att de båda blocken inte är entydiga. Naturskyddsföreningen har gjort en enkät som visar på oväntade kombinationer, till exempel att Folkpartiet är mer enigt med Vänsterpartiet i ett urval miljöfrågor än med sina allianspartner.

Klimatfrågorna bär fram De rödgrönas framgångsfaktor Miljöpartiet. I valplattformen har partiets egna krav rundats av för att passa helheten. Miljöpartiet lär klarar sig relativt bra ändå.

Värre är det för Socialdemokraterna. Det finns ingenting i valplattformens detaljer som uppenbart ger någon skjuts framåt för partiet som dalar i opinionsmätningarna. Pensionärskatten är uttjatad. Eventuellt sänkt maxtaxa i förskolan är alldeles för vagt. Halverad restaurangmoms är ett Centerförslag. Djävulen finns i detaljerna för Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons