Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hindrar du kvinnor från att göra abort – i tre enkla steg

Annons

Det är ett himla liv om abort just nu. Men det verkar råda olika uppfattningar om vad de effektivaste sätten är för att inskränka aborträtten. Så, varsågoda, här följer en snabbguide över beprövade antiabortknep:

Steg 1: ”Avskräck”

Det bästa är ju om kvinnor själv avstår från att göra abort - det minskar arbetsinsatsen. Alltså, försök att påverka samhällets inställning på individnivå genom att få kvinnor att förstå att det är en biljett rakt ner i helvetet att abortera ett människoliv.

Demonstrera med stora plakat och slagkraftiga slogans utanför abortkliniker. Turnera runt med en lastbil med bilder på döda foster. Utge er för att ”utbilda” de moralvilsna, men egentligen: skrik högt. Skuldbelägg och var inte blyga för att låna narrativ från splashfilmer - eller bibeln. Varför inte parkera lastbilen, med bilder på döda foster, intill en lekplats?

Steg 2: ”Debattera”

Även om bilder på döda foster är ett tacksamt knep för att påkalla uppmärksamhet, är det rätt verkningslöst i långa loppet. Tiden för skräckpropaganda är förbi och det krävs en mer sofistikerad framtoning – det behövs klickvänlig debatt. Här är några förslag på ämnen som kan nötas och blötas på debattplats (men bolla gärna idéer i smågrupper):

- Vad är ett liv? Ja, det är lite mossigt och det blir kanske inga viraler, men det får i alla fall ert engagemang att framstå som genuint.

– Gränsen för abort. Fråga om gränsen inte borde ändras i och med att den tekniska utvecklingen gör det möjligt att rädda foster i ett tidigare stadium. Föreslå 12 veckor i stället för dagens 18. Målet är naturligtvis noll, men is i magen!

– ”Nollvision för abort”. Argumentera för att det finns kvinnor som använder abort som preventivmedel. Så kan vi ju inte ha det, förstås. Var dock försiktig med att nämna sexualupplysning - det kan ta fokus från abortfrågan.

Steg 3: ”Påverka samhället”

Om lagen om fri abort ska inskränkas måste blicken lyftas – mot politiker och lagstiftare. Det mest populära, och ofta effektivaste, sättet är att gå i bräschen för samvetsfrihet. Europa- och FN-konventionerna för mänskliga rättigheter fastslår ju att samvetsfrihet är en mänsklig rättighet. Ingen ska tvingas utföra handlingar som går emot ens personliga tro. Problemet är att samma konventioner fastslår att nationell lag, i Sveriges fall fri abort, är överordnad. Hur göra?

Det behövs en person som kan konkretisera och personifiera frågan för antiabortrörelsen – inte minst för att kunna driva en rättslig process. I Sverige heter hon Ellinor Grimmark och är känd som barnmorskan som nekades en anställning av Jönköpings landsting på grund av att hon vägrar att utföra aborter. En nedlagd DO-anmälan och en nedslående tingsrättsdom senare driver hon vidare fallet till Arbetsdomstolen. Till sin hjälp har hon sin advokat, Ruth Nordström. Sa jag att hon är vd för antiabortstiftelsen Provita i Sverige?

Men glöm inte summan av alla små ansträngningar. Om det inte går att komma åt lagarna – se till att gå runt dem. Sikta lågt och lokalt. En sak som längre köer och sämre tillgänglighet till abort – ja, vård – ger snabbt mätbara resultat. Titta bara på sydstaterna i USA, som är föredömliga när det kommer till att att med krångliga regler och lagar spika igen abortkliniker. Tänk: Om det inte går att förbjuda - försvåra.

Den som känner sig lite villrådig kan bara slänga en blick ut i Europa. Allt som sker i Sverige har nämligen redan prövats någon annanstans först. Copy-paste är antiabortrörelsens ledord.

Annons