Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket mer att göra

Annons

Sverige är ett av världens tryggaste länder att växa upp i. Det finns särskilda lagar till skydd och ett allmänt medvetande om att barn har alldeles egna rättigheter. Men det finns så mycket mer att göra.

I dagens NA berättar barn om sina liv, så långt från idealbilden eller ens det normala som vi kan föreställa oss. I stället för trygghet, kärlek, lek och glädje handlar deras dagar om våld, svek, kärlekslöshet, vanmakt och självförakt.

Barnens vittnesmål träffar som en iskall kniv rakt i hjärtat. De, som är utan skuld, straffas för att föräldrar och andra vuxna missbrukar sin makt. Barnen kan bara få makt över sina liv på vuxnas villkor, om de sistnämnda bestämmer sig för att dela med sig.

Sverige var det första landet att i lag förbjuda aga, den urgamla sedvänjan att misshandla barn i uppfostringssyfte. Sverige var också bland de första länderna att skriva under FN:s barnkonvention. Den säger bland annat att ”vid alla åtgärder som rör barn ska barnets bästa komma i första rum”.

Det är så enkelt och samtidigt så komplicerat. Reportaget i NA i dag visar att barnen har ett underläge hela tiden. Ofta är det de vuxnas vilja som sätts i första rum.

Samhällets och politikernas absoluta skyldighet är att göra allt för att motverka att barn far illa. Till idealbilden lär vi aldrig nå, men det får aldrig vara ett argument mot att agera på alla fronter.

En enkel sak är att göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Det är en viktig markering och ett sätt att stärka rättssäkerheten, precis som FN före jul beslutade om att inrätta en instans där barn kan få sin rätt prövad.

Och så handlar det om tid att lyssna. Tid är pengar i vuxenvärlden. Problemet är att vi, som tror vi kan, har så svårt att räkna. Och inse att det som kostar lite extra i dag är en investering, som ger mångfaldigt igen i framtiden.

Mer läsning

Annons