Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sådan är terrorismens ideologi

Annons
Efter attentatet. Människor samlas utanför tidningen Charlie Hebdos lokaler efter onsdagens attentat. Rättsstaten är grunden för all terroristbekämpning. Börjar vi backa på den punkten, så har vi börjat spela på samma planhalva som Baader-Meinhof-ligan och IS. Foto: Remy de la Mauviniere/TT-AP

President Kennedy sade ”Ich bin ein Berliner” för att markera samhörighet med invånarna i Västberlin, som var omgivna av en kommunistisk diktatur. I dag är vi alla fransmän. I dag måste vi alla visa vår avsky för det terroristdåd som begicks i Paris, med minst tolv döda som resultat. Det är inte första gången som tidningen Charlie Hebdos utsatts för attentat. 2011 utsattes tidningen för ett brandattentat.

Charlie Hebdos är en uppkäftig tidning som driver med det mesta, inte minst med Islamiska staten. De terrorister som mördade tolv av tidningens medarbetare ska ha ropat att de nu har hämnats profeten Mohammed.

Vi har sett olika terroristgrupper genom åren. Baader-Meinhof-ligan i Tyskland sade sig strida för ”arbetarklassen” och på rättegångar där gruppens medlemmar ställdes till svars citerade terroristerna Karl Marx. Samme Karl Marx som också utgjorde grunden för socialdemokratin. Den tyska arbetarklassen avskydde Baader-Meinhof-ligan. Anders Behring Breivik sade sig slåss mot islamiseringen av Norge genom att mörda norska ungdomar på ett socialdemokratiskt läger. Breiviks blodiga dåd väckte en djup avsky i Norge. Islamiska staten säger sig kämpa för ett muslimskt kalifat. Men i den kampen tar organisationen avstånd från en stor del av den muslimska världen, till exempel de som bekänner sig till shiaislam. Och de som går i spetsen för kampen mot IS är just muslimer. Inte så konstigt, med tanke på att de flesta av offren för IS är muslimer.

På ytan kämpade Baader-Meinhofligan för socialism och IS kämpar för ett muslimskt kalifat. De själva skulle nog inte säga att de har något gemensamt. Men det har de! För att motivera massmord måste du också förklara för dig själv och andra varför du mördar oskyldiga människor. Då är den kollektiva skuldbeläggningen en viktig ingrediens. Människor förklaras skyldiga – inte för att de har gjort något, utan för att de råkar höra till en viss folkgrupp, arbetar på en viss arbetsplats, bor i ett visst land eller hör till en viss religion.

En annan tanke som förenar terrorister är att de vill framtvinga en motreaktion. Baader-Meinhof-ligan ansåg att deras dåd skulle framtvinga en motreaktion från staten. Då skulle ”arbetarklassen” inse att den var förtryckt och göra uppror mot den borgerliga staten. Terroristgrupper som påstår sig verka i islams namn vill ungefär samma sak. När moskéer börjar brinna ska muslimer övertygas att det inte går att leva tillsammans med kristna eller andra religiösa grupper. Då kan fler mobiliseras för att driva ”kampen” för ett världsomfattande kalifat.

”Ich bin ein Berliner” sade Kennedy för att markera sitt försvar av Västberlins demokrati. Vi är alla fransman ska vi säga för att visa att vi försvarar de demokratiska fri- och rättigheterna i Frankrike. Rättigheter som gäller för alla, oavsett religion, oavsett om de vill publicera provocerande karikatyrer eller inte.

Rättsstaten är grunden för bekämpning av terrorism. Börjar vi backa på den punkten, så har vi börjat spela på samma planhalva som Baader-Meinhof-ligan och IS.

Mer läsning

Annons