Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin och förvirringen

Så gav hon upp till slut. Mona Sahlin slutar som Socialdemokraternas partiledare. Hon lämnar ett parti i största möjliga förvirring.

Annons

Mona Sahlin har varit med i rikspolitiken sedan 1982. Ett stjärnskott som bara steg och steg och sedan kraschlandade 1995 i och med de skandalösa kontokortsaffärerna. Men hon kom igen, och det med besked. Denna ihärdighet och starka vilja att aldrig ge upp är Mona Sahlins stora tillgång.

Nu är den politiska karriären slut för gott. Det kommer Mona Sahlin personligen att överleva. Mer illa ställt är det med hennes parti. Allting verkar rasa just nu i den rörelse som satt den politiska dagordningen under Sveriges moderna historia. Ända till valet 2006.

Just nu värnar alla Socialdemokraterna, även de politiska motståndarna inom Alliansen. De har rätt i det. Sverige behöver ett stabilt och ideologiskt tydligt alternativ till den sittande Alliansregeringen. Det gynnar demokratin. Politiska partier utan skarpt motstånd blir självgoda och dövblinda för den ständigt föränderliga verkligheten.

Socialdemokraterna måste ta sig upp på banan igen och hitta sig själv. Inför årets val var den prioriterade planen att ställa upp ett regeringsalternativ. Det blev ett fiasko och den stora förloraren var Socialdemokraterna. I stället för att förnya sin egen politik lades all kraft på att kompromissa med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Resultatet blev ett mischmasch, en trist tabell med spretiga förslag som många gånger bara var lätta omskrivningar av Alliansförslagen. Ideologi var det inte fråga om.

Socialdemokraterna har kastat av sig den rödgröna tvångströjan. Det är steg ett mot en förnyelse. Nu råder cirkus eller kaos om man så vill. Det lär gå över också. Innan den nya politiken mejslas ut så måste en ny partiledare väljas. Det finns inga självklara namn som har tillräcklig lyskraft.

Mona Sahlin var en Gorbatjov i Socialdemokraterna. Hon fick den otacksamma rollen att slita banden med den trygga dåtiden och leda in på nya vägar. För henne tog det nu tvärstopp.

Socialdemokraterna behöver ännu en Gorbatjov, en som kan slita alla tvister. Margot Wallström är en sådan person, erfaren men fri från sekteristisk smitta. Margot efter Mona. Sedan får någon yngre ta över.

Mer läsning

Annons