Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin och visionen

Mona Sahlin greppade de stora visionerna i sitt tal i Almedalen i går.

Annons

Hon talde som den fullblodspolitiker hon är om att politiken ska gripa in i människors vardag. Sverige är ett land som vittrar sönder och De rödgröna ska foga samman och bygga på.

Socialdemokraternas ledare möttes av jubel förstås. Här var hon bland vänner som gärna ville höra annat än politik i form av budgetposter med decimalkomma och sakpolitiska detaljer som är svårt att stämpla ideologiskt.

Tidigare under dagen lanserade Alliansen tre miljarder till kommunerna och en skolsatsning på drygt sex miljarder. Lite fult kan man tycka att slå till samma dag som Socialdemokraterna skulle stå i centrum. Men svinhugg går igen; dagen innan försökte De rödgröna stjäla föreställningen från Centerpartiet.

Alliansens lista på 16 specifika satsningar på skola och utbildning var prydligt budgeterade. Det har blivit ett måste i denna valrörelse där finansminister Anders Borg skapat sig en tyngd som sträng kamrer som hackar ner på minst ekonomiska utsvävning.

Borg har stor auktoritet på området, bäst i Europa som han är på att hålla ordning på statsfinanserna. I går kväll valde Mona Sahlin att låta visionerna ta plats. Svenskar som bryr sig om varandra är grunden för ett smart och modernt samhälle. Hon anklagade Alliansen för att under sina fyra år vid makten ha slitet denna fina väv i stycken.

Det är klart överdrivet. Den svenska välfärden som en praktiserad vision omfattas i dag av alla. Det är omöjligt att tänka sig ett parti som vill ta bort skattefinansierad sjukvård, omsorg och skolor. Skillnaden mellan regeringsalternativen ligger i synen på vilka som ska utföra välfärdstjänsterna, inte hur de ska betalas.

Mona Sahlin kritiserade som vanligt skattesänkningarna. De är av färskt datum, till skillnad från välfärden, men lika politiskt omöjliga att ta tillbaka som att låta plånboken styra vilken vård man får.

I Mona Sahlins vision finns Alliansen som hinder för det goda samhället. Just denna dag stämde detta slagord väldigt illa. Alliansens tre miljarder extra till kommunerna är knappast ett slag mot det goda samhället. Inte heller satsningen på skolan.

Mer läsning

Annons