Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetsanda bra för Örebro

Från och med i går och ett par månader framåt styrs Örebro kommun gemensamt av sju partier.

Annons

Ordförandeskapet i kommunstyrelsen ska rotera mellan S och M månadsvis, i övrigt har de olika partierna fått respresentation och ansvar efter storlek. En slags variant på samlingsstyre som var vanligt förr i tiden, men som övergetts på goda grunder. I Stockholm levde detta kvar ända in på åttiotalet. Förutsättningen för att kunna utkräva ansvar är att det är tydligt vem som är ansvarig. I ett samlingstyre är detta oklart.

Skälet till denna lösning är det extraordinära läge som gäller efter valet, då det inte gått att bestämma om det måste göras om eller inte. Valprövningsnämnden har tagit orimligt lång tid på sig. Det är en styrka att partierna i ett sådant läge kan samla sig och se till att politikens vardag lunkar på. Stora och små beslut behöver fattas.

Samarbetsklimat i politiken avgörs av flera saker, där personkemi är bland det viktigaste. En positiv följd av det nära samarbetet de kommande månaderna kan bli att de personliga relationerna mellan kommunens ledande politiker fördjupas. I partierna odlas en ”fiendebild” som ofta är förvriden. Man hyllar sitt eget bortanför rimlighetens gräns.

”Vi” har rätt och ”dom” har fel låter det i retoriken. Och om man inte klarar att ha ett normalt tonläge i vardagen så förlorar man en dimension av politiken när det verkligen handlar om viktiga skillnader i sakfrågor och ideologi.

Att ha ett roterande ordförandeskap i kommunstyrelsen är en sympatisk tanke, fast tidsintervallet bör vara lite längre. Fördelen är att ansvarstagandet ökar hos alla ingående partier i en allians.

Mycket talar för att det blir ett omval i Örebro. Men de här månaderna tillsammans kanske kan ge grund för en upplysande valrörelse där man skiljer på sak och person.

Till sist: Ett omval är ingen garanti för att det politiska läget klarnar, även om det finns sakliga skäl för att välja om. Så det gäller att inte gräva för djupa skyttegravar. Samarbetsandan kan komma att behövas mer.

Mer läsning

Annons