Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt på arbete gynnar pensionärer

Nej Sverigedemokraternas viktigaste vallöfte är inte sänkt skatt för pensionärer.

Annons

Sverigedemokraternas viktigaste fråga är invandringen. Och i ett lite längre perspektiv är partiets vision att gynna en svenskhet, som partiets företrädare har väldigt svårt att definiera. Men en central del i partiets program är att definiera människor som svenskar och icke svenskar. Även en infödd svensk kan hamna i kategorin ”icke svenskar” om han eller hon står får något som partiet inte gillar.

Det är detta som är partiets kärna, att nästan alla problem i landet kan lösas genom minskad invandring och mindre av mångkultur.

Men låt oss låt oss ändå hålla oss till skatten för pensionärer. Även Socialdemokraterna vill sänka skatten för pensionärer. Och lustigt nog vill de båda partierna använda samma metod, att beskatta bankerna.

Eller egentligen: Bankernas kunder. Det finns knappast några åtgärder som kan hindra bankerna från att höja sina avgifter för att kompensera för en bankskatt.

Men vad är det som gynnar en pensionär på lång sikt? Är det att till varje pris ha så låg skatt som möjligt? Eller är det att ha ett övergripande ekonomiskt system som gynnar tillväxt och sysselsättning?

I grunden är det enkelt. Om vi vill ha mer arbete utfört är det rimligt att sänka skatten på arbete. En av de grupper som gynnas av det är pensionärerna. Och det kan vara värt att påminna om att pensionärerna har fått sänkt skatt under alliansregeringen, inte höjd. Men skatten för dem som arbetar har sänkts ännu mer. En av de grupper som gynnats allra mest är äldre som arbetar.

Få grupper är så beroende av ett robust ekonomiskt system som pensionärerna. Det ligger i pensionärens intresse att civilingenjören, snabbköpskassörskan och bilbyggaren jobbar på så gott de kan, att de jobbar extra om de får möjlighet. Deras arbete drar in pengar till pensionssystemet. Men de drar också in skattepengar till kommunen, till den offentliga omsorg som är så viktig för många äldre människor.

Mer läsning

Annons