Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD blev inte snällare

Annons

Sverigedemokraterna är inte bara ett nationalistiskt parti, utan också ett socialkonservativt parti. Beslutet togs vid partiets landsdagar i Göteborg helgen. Men Sverigedemokraterna har inte blivit ”snällare” eller mindre främlingsfientliga. Det principprogram som antogs är snarare ett försök att bredda partiet.

När partiledaren Jimmie Åkesson talade på landsdagarna lyste invandringspolitiken med sin frånvaro. Han lade större tonvikt på det politiska spelet, där han framför allt gick i polemik mot statsminister Fredrik Reinfeldt. Åkesson lovade att partiets kriminalpolitik snart ska vara lika känd bland väljarna som invandringspolitiken.

Alltså: Målet är att vinna väljarnas sympati med hårdare straff. Alla vet ju redan att Sverigedemokraterna inte gillar invandrare och att partiet tycker särskilt illa om muslimer.

Islam pekas ut som ett särskilt hot mot det svenska samhället i det nya principprogrammet. Och människor delas in i olika grupper på ett rätt häpnadsväckande sätt. Infödda svenskar (inklusive adopterade) är en grupp. En annan grupp är utlänningar som assimilerats, det vill säga blivit ”jättesvenska”. En tredje grupp är ”utlänningarna”, alltså invandrare som fortfarande betraktar sig som finnar, araber, eller kurder.

Det önskvärda är, enligt Sverigedemokraterna, att alla övergår till de första två grupperna. Men det är nästan praktiskt omöjligt att definiera vem som är assimilerad. Det finns personer som pratar perfekt svenska, men som ändå betraktar sig som kurder, somalier eller finnar.

Men visst ska vi ställa krav på människor som vistas i Sverige – oavsett om de är infödda, hitflyttade eller kommer hit som turister. De ska följa våra lagar. Det är helt oacceptabelt att kriminella gäng har tagit över vissa gator i Malmö, alldeles oavsett vad gängmedlemmarna har för nationalitet.

Tornedalsfinnar och samer betraktas inte som riktiga svenskar i Sverigedemokraternas principprogram, men de ska ändå få hållas eftersom principen om etniskt homogena stater i praktiken inte fungerar.

Sverigedemokraterna ska ge ut en handbok för att dess lokala företrädare inte ska göra bort sig. Men faktum kvarstår. Partiet har ett principprogram som delar upp människor i olika grupper, som är mer eller mindre önskvärda. Det förändras inte med de beslut som togs vid landsdagarna.

Mer läsning

Annons