Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för frontlinjen!

Steg för steg flyttar de fram sina positioner. Ett steg här, ett steg där... Och vi märker ingenting.

Annons

Det var vid Stockholms landstingsfullmäktige i våras som Alliansen beslutade att spara in på vården. Inget konstigt med det. Man kapade bort fem procent av ersättningen som privata vårdgivare får för ingrepp eller andra medicinska procedurer.

Men av någon anledning var det ett vårdområde som drabbades hårdast, där ersättningen sänktes mest: Abort. Nästa år kommer fyra av sex privata kliniker i Stockholm inte att erbjuda medicinsk abort, på grund av landstingets sänkta ersättning. Räkna med längre vårdköer och en ökning av kirurgiska aborter – som är betydligt mer påfrestande för kroppen. Är det en slump att just aborträtten drabbas? Inte en chans.

För en knapp månad sedan kom Europarådet med sitt beslut om samvetsfrihet inom vården i Sverige. Beslutet slog ner som en bomb för de som viftar med pro-life-flaggor, men uppmärksammades knappt i övrigt. Sverige avråds från att införa samvetsklausuler i sjukvården eftersom det inte stöds av den Europeiska sociala stadgan.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor, som själv hejat på för barnmorskors rätt att vägra att utföra aborter, lär inte ha blivit glad. Så i veckan dök det upp en debattartikel, signerad Malin Schelin, informatör för Ja till Livet, om nollvision för aborter. Kvinnor ska inte behöva göra abort om de bara tar ansvar för sitt sexliv och värderar moderskapet högre. Livet är heligt, och så vidare.

Vad har de här händelserna för betydelse egentligen? Var för sig skakar de ju knappast om marken vi står på. Men sätt in dem i en kedja av händelser så framträder ett mönster. Det finns krafter i vårt samhälle, som steg för steg flyttar fram sina positioner mot kvinnans frihet och rätt till sin egen kropp – de liberala kärnvärdena.

Bakom varje omsorgsfullt formulerad debattartikel och bakom varje beslut som gör det svårare, smärtsammare och mer otillgängligt med abort gömmer sig en frontlinje. Vi kan välja att blunda för den – eller bemöta den.

Mer läsning

Annons