Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexfixeringen lockar inte

Kristdemokraterna står inför ett vågspel. Att bli ett tydligare konservativt parti kan stöta bort väljare.

Annons

I dag samlas Kristdemokraterna till kommun- och landstingsdagar i Örebro. Det pågår en diskussion om vem som ska bli partiledare efter Göran Hägglund. Och det är ett hälsotecken att det finns flera kandidater.

Partiet bildades 1964 under namnet ”Kristen demokratisk samling”. Hade någon nämnt något om homoäktenskap för den första generationen av kristdemokrater, hade de sannolikt fått skrämselhicka. Homosexualitet var för övrigt betecknat som en sjukdom av Socialstyrelsen fram till 1979. Så det var inte bara i KD som homosexualitet sågs med misstänksamhet.

Men KD är det parti som in i det längsta har hållit emot när samkönade äktenskap och adoptioner för homosexuella har drivits igenom.

I Kristdemokraternas program står det följande: ”Kristdemokrati är demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Med kristna värden avses de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen.”

I dag säger Ebba Busch Thor – som anses representera den konservativa falangen inom KD – ja till både aborter och homoäktenskap. Det som i partiprogrammet kallas för ”kristen människosyn och värdegrund” kan uppenbarligen förändras med åren.

Problemet för Kristdemokraterna är att de värdekonservativa tankarna har kretsat kring vad människor gör i sovrummet. Det har handlat om vem som ligger med vem. Denna sexfixering är väljarna inte särskilt intresserade av. Kanske är det detta som Ebba Busch Thor har insett när hon uttalar sig.

Lennart Bondeson från Örebro har vid flera tillfällen tagit strid för asylsökandes rätt att stanna. Det är en tolkning av ”kristen människosyn och värdegrund” som förefaller mer modern. Men vad händer om Kristdemokraterna bestämmer sig för att ”tuffa till sig” mot just asylsökande, för att försöka locka SD-väljare?

Mer läsning

Annons