Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffror med skugga

Den som har jobb kan känna sig lugn. I går kom statistik från Arbetsförmedlingen som visade att 1 860 personer varslades under augusti månad. Det är den lägsta siffran sedan sommaren 2007.

Annons

Varseltalen är alltså nere på förkrisnivå. Det är ett gott betyg på den svenska ekonomin och ett lugnade besked till alla som jobbar, särskilt i den konkurrensutsatta exportindustrin.

Alliansregeringen kommer med säkerhet att suga åt sig dessa nyheter och nu i valspurten inte missa något tillfälle att hävda att Sverige är på rätt väg, ut ur krisen och mot stigande sysselsättning. Arbetslösheten har också faktiskt sjunkit något, trots att allt fler räknas in i arbetskraften.

Det finns en svart baksida av dessa glädjande siffror. Mot slutet av året räknar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten är nere på åtta procent, en klar förbättring mot tidigare men ändå en förskräckande hög nivå.

I går varnade Juan Somavia, chef för FN:s internationella arbetsorganisationen ILO, för att många länder riskerar att fastna i hög permanent arbetslöshet. Det skulle behövas 440 miljoner nya jobb i världen de närmaste tio åren för att människor ska kunna försörja sig själva, säger han.

Krisdrabbade länder i Europa som Grekland, Spanien och Storbritannien, stryper nu sina ekonomier för att få ordning på statsfinanserna. Det gör bara ont värre, säger Somavia. Han är inte ensam om den analysen. Nobelpristagaren Paul Krugman håller med. Mer överraskande är att chefen för internationella valutafonden, Dominique Strauss Kahn, också är orolig för konsekvenserna av alla nerdragningar. Det krävs ett helt nytt sätt att tänka, hävdar han.

Den svenska ekonomin är beroende av andra länder för att växa, för att det ska bli fler jobb hos oss. Jobbskatteavdraget har varit ett sätt att öka utbudet av arbetskraft. Sverige har inte längre världens högsta skattetryck. Det är bra, men det räcker inte. Nu krävs andra tag.

Den främsta insatsen de svenska politikerna kan göra är att lossa spärrarna och släppa loss kreativiteten. Det handlar om att göra allt för att underlätta företagande och därmed nya jobb. Rut-avdraget är en sådan ny väg.

Starka statsfinanser är bra, men får aldrig bli ett självändamål i kristider.

Mer läsning

Annons