Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska patienten bli frisk?

Vad är målet för sjukvården och psykiatrin? Friska patienter, borde det vara. Men i praktiken kan målet vara max 40 privata terapitimmar.

Annons

I dagens NA berättar vi om Kristian. Han har drabbats av panikångest. Men han har fått hjälp av en privat terapeut som betalas av landstinget. Han är på god väg att övervinna ångesten. En ångest som gör att han till exempel inte kan arbeta. Men när allt ser ganska bra ut så kommer ordern från landstinget: Inga fler terapitimmar, med den terapeut som han har en etablerad kontakt med.

Det är klart att Örebro läns landsting måste ha kontroll över sina kostnader. Det är klart att landstinget inte kan betala hur många privata terapeuter som helst eller hur många terapitimmar som helst. Men att avbryta en pågående och framgångsrik behandling förefaller inte vara särskilt smart.

Vem blir egentligen gynnad av den här typen av stupstocksregler. Det är uppenbart en nackdel för Kristian. Han hänvisas nu till läkemedel. En framgångsrik behandling ska alltså avbrytas och ersättas av en helt annan behandling, som sannolikt lindrar men knappast botar problemet. Det är en uppenbar risk för landets skattebetalare. Att Kristian mår bättre är en förutsättning för att han ska börja arbeta. Och varje person som inte arbetar är en kostnad för skattebetalarna.

På lite längre sikt är det också ett risktagande för landstinget. Kristian är ju redan på rätt väg. Och det allra bästa för landstingets kostnader måste rimligtvis vara att patienten blir frisk. Det krävs ingen professur i nationalekonomi för att inse det. Men målet för landstinget är att ingen patient ska få mer än 40 terapitimmar. ”Vi har våra regler”, som det brukar heta.

Det här visar också hur stelbent och teoretisk debatten om offentlig eller privat vård kan bli. Landstinget behöver privata utförare, som ett komplement till den egna verksamheten. Det handlar inte bara om privat eller offentligt. Det handlar till slut om personer som Kristian.

Mer läsning

Annons