Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans problem är större

Skolan har blivit en viktig valfråga. Gott så, svensk skola är i kris och det krävs snabba åtgärder. Men så enkelt som att återinföra betyg i ordning är det förmodligen inte.

Annons

De flesta är överens om att kunskapsnivån är för låg och att alltför många elever lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper i till exempel svenska, engelska och matematik. Vårens resultat i Pisa-undersökningen gav en fadd smak i munnen. Vad är det som är på väg att hända?

För Folkpartiet har skolan länge varit en hjärtefråga. Och inte tu tal om att skolan är otroligt viktig. Ytterst handlar det ju om vår framtid och vilket samhälle vi vill ha om 20, 30 år. Förslaget att återinföra betyg i ordning lämnar dock väl många frågetecken efter sig.

Björklund tycker att varje skola själv ska bestämma om och när ett sådant betyg ska införas. Syftet är att delvis lägga över ansvaret på föräldrarna. De ska veta om telningen missköter sig. Visst, föräldrar har alltid stort ansvar, men det är också här vi riskerar utveckla en betydande ojämlikhet. För en del föräldrar kan och förmår hjälpa sina barn, andra har av skilda anledningar inte samma möjligheter. En skola som är bra för alla måste stå på egna ben.

Förutsättningarna för inlärning skiftar också. En så stor grupp som 13, 14 procent av eleverna i en årskull har svagare teoretisk begåvning och behöver ökad stöttning, skrev en grupp överläkare och psykologer vid Göteborgs universitet i en debattartikel i DN i söndags.

Forskarna påpekade att dagens läroplan ställer ökade krav på elevers förmåga att självständigt planera kunskapsinhämtning och därefter analysera den. Värt att fundera över eftersom det sannolikt är just precis här som vi kommer att hitta framtidens kunskapsklyftor. För smarta elever har inte blivit korvstoppade utan lärt sig var informationen finns och sedan valt ut väsentliga delar och analyserat dem. Det är också här som skolan måste satsa resurser. Därför känns också betyg i ordning som sekundärt, ja som fel väg att gå.

Mer läsning

Annons