Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddad av en vinbox

Annons

Är du full kan du komma undan med lägre straff om du har misshandlat någon med ett samurajsvärd. Det säger Högsta domstolen i en dom som kom på onsdagen. En man hade huggit sin flickvän minst tio gånger.

Visst kan en berusad människa göra saker som han eller hon inte har kontroll över. Men ansvar måste ändå utkrävas.

Det är djupt olyckligt om en ändrad praxis i Högsta domstolen leder till att människor kan använda sitt missbruk som en sköld mot rättssamhället. Domstolen säger till och med, i ett teoretiskt resonemang, att mannen under vissa omständigheter skulle ha kunnat frikännas med hänvisning till att han var full. Och det blir absurt när domstolen säger att mannan hade kunnat åberopa ett inbillat nödvärn.

De båda skulle ha en skräckfilmskväll tillsammans. Inför kvällen hade de skaffat en trelitersbox med vin. Det var mannen som drack upp större delen av innehållet.

Mannens version är att han försvarat sig mot ett inbillat hot. Rejält berusad grep han efter svärdet som fanns i lägenheten och högg sin flickvän. Han åtalades och fälldes för mordförsök av tingsrätten. En dom som fastställdes av hovrätten. Men Högsta domstolen mildrar rubriceringen från mordförsök till ”synnerligen grov misshandel”.

Eftersom mannen inbillade sig att han handlade i nödvärn, var det inte fråga om något mordförsök. I det här fallet anser Högsta domstolen visserligen att mannen ska dömas för misshandel eftersom han efter ett tag borde ha fattat att det inte var ett monster som han angrep. Men domstolen håller öppet för att en full person kan utföra en svår misshandel – och sedan bli frikänd.

Om en full man våldtar en kvinna. Ska han efteråt kunna säga att ”jag var så full så jag fattade inte att hon sade nej”?

Berusade människor måste ta ansvar för sina handlingar. Om juristerna i Högsta domstolen drar åt ett annat håll, borde politikerna i riksdag och regering markera att berusningen inte ska få fungera som skydd mot en viss brottsrubricering.

Och så finns det en fråga som vi än så länge inte har fått svar på: Hade Högsta domstolens jurister gjort samma bedömning om kvinnan hade avlidit?

Mer läsning

Annons