Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp beröringsskräcken!

”Har någon räknat hur många gånger Anna Kinberg Batra har nämnt det ’nya utanförskapet’ nu?”

Annons

Frågan ställdes med viss spydighet på Twitter i samband med moderatledarens tal i Almedalen i somras. Någon räknade till trettio i talmanuset. Någon annan ställde kanske den mest relevanta frågan: ”Om det nu finns ett nytt utanförskap i Sverige, hur såg då det gamla ut”?

Moderaterna har gjort det till en kärnfråga att bryta det nya utanförskapet som vuxit fram i Sverige. Gott så. Men när följdfrågorna har ställts av journalister har svaren många gånger varit flytande.

Sett till de senaste månadernas politiska kycklingrace står det klart; det är lätt att peka på att något är sönder och behöver lagas, men svårare att lämna konkreta förslag på åtgärder. Men problemen som vi ser i flera områden, inte minst i Örebro, är för viktiga för att förkläs i kraftuttryck, för att sedan falla i glömska. Skjutningar i Vivalla och Akalla, upploppen i Husby och Oxhagen – alla är de symptom för något större. Det är utåtagerad frustration och utanförskap som tagit sig uttryck i kriminalitet, våld och ett missförtroende gentemot det resterande samhället. Det är områden där det bor människor som resterande samhället, till följd av beröringsskräck har negligerat.

När vi avstår från att prata om hedersvåld och kvinnoförtryck, är det kvinnor som drabbas. När vi duckar för ungdomsarbetslöshet och skolfrånvaro och dess konsekvenser för barn som växer upp i socioekonomiskt utsatta områden, är det barn som droppar ut och glider längre bort från samhället.

Jerzy Sarnecki, forskare och tidigare utredningschef på Brå, uttrycker det tydligt i en nyligen publicerad Fores-rapport: För att bryta segregation behövs arbete och utbildning – det behövs möjligheter och hopp.

Men framför allt: Det krävs en särskild förståelse och respekt från omgivningen, inför områdena och människorna som vi pratar om – och med. Det är så vi bryter utanförskap – gammal som ny.

Annons