Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta att rota i Åkessons barndom

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det har ett intresse om SCB:s siffror visar att det knappt förekom någon invandring i det område där Jimmie Åkesson bodde som ung. Men snälla, det här med klasskamrater som minns att han var rasist. Jag säger bara: Lägg av!

Jag är inte direkt någon fan av Jimmie Åkesson eller hans parti. Om det är någon som tvekar, så titta gärna på hur läsarkommentarerna ser ut här på NA:s hemsida. Just anhängare till Sverigedemokraterna är särskilt aktiva där. De gillar i allmänhet inte vad de läser. De tycker att jag ”hetsar”, ”förtalar” med mera. Och det intressanta är att dessa kommentarer kommer så fort jag andas en stavelse av kritik mot SD.

Jag anser inte heller att Sverigedemokraterna i allmänhet behandlas för elakt av medier. Snarare tvärtom. Titta på den intervju som BBC hardtalk gjorde med Jimmie Åkesson när partiet kommit in i riksdagen! Svenska journalister framstår som rena rama veklingarna jämfört med BBC:s reporter. Det intressanta med BBC var att programmet granskade vad SD säger om invandring och brottslighet. De kollade uppgifterna och konfronterade Jimmie Åkesson i sakfrågan. Resultatet blev förödande. Intervjun ligger fortfarande på Youtube.

Jimmie Åkesson har berättat hur han som barn upplevde att det skapades olika grupperingar i bostadsområdet på grund av invandringen. SCB:s mätningar visar att det knappt fanns någon invandring till det aktuella området. Det är inte säkert att Jimmie Åkesson ljuger för det. Det kan vara hans minnesbild ändå.

Att människor har olika berättelser om hur det ”egentligen var” när de växte upp är inte särskilt märkligt. Det vore mer sensationellt om alla Jimmie Åkessons forna klasskamrater sade att ”precis så var det”. Skulle vi göra samma granskning av de andra partiledarnas barndom, skulle det säkert gå att plocka fram någon som säger något annat – som säger att ”så var det ju inte”. Fast en mer korrekt beskrivning vore att säga ”så minns jag det”.

Sverigedemokraterna ska granskas kritiskt. Men inte för att Jimmie Åkesson möjligen kan ha förvrängda minnen från sin barndom, utan för den politik som partiet står för. Problemet är inte att Jimmie Åkesson möjligen var rasist när han var i tonåren. Problemet är att han i dag leder ett främlingsfientligt parti, med en hel del rasistiska inslag.

Tänk om någon skulle försöka kritisera Centerpartiet, Folkpartiet eller Moderaterna för att partiledaren eventuellt minns fel om hur det var under hans eller hennes uppväxt! Det verkar finnas en strävan efter att hitta genvägar för att ”fälla” Sverigedemokraterna. Expressens granskning av förtroendevalda Sverigedemokrater och deras rasistiska uttalanden var relevanta. Men sedan tog tidningen ett steg till och hängde ut en rad personer som inte hade några offentliga uppdrag. Det var att gå för långt. Det var inte relevant.

Grävandet behöver inte vara så komplicerat. Granska partiets programtexter och hur dess företrädare agerar. Det är relevant – för Sverigedemokraterna såväl som för andra partier. Märkligare än så är det faktiskt inte.

Mer läsning

Annons