Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som att tugga taggtråd

Ingen vill att unga människor ska gå arbetslösa. Men enigheten slutar i detta helt okontroversiella påstående.

Annons

Alliansen och De rödgröna har presenterat en lång rad förslag hur man vill ta bort hinder och underlätta för unga att få jobb. Jämför man listorna på åtgärder från de två regeringsalternativen är något olikt, men det mesta väldigt likt.

Stefan Fölster är chefsekonom på Svenskt näringsliv. I går mötte han företrädare för SSU och CUF i en debatt om ungdomsarbetslösheten i Visby.

Det är inte så att Stefan Fölster är allvis som Gandalf. Men han hade i detta sammanhang privilegiet att vara facit. Den upphöjda positionen kan man nå genom att ha koll på forskningen. Den beprövade erfarenheten blev hans bidrag i den politiska korselden.

Företagsklimatet är viktigast. De unga som bor i kommuner som skippar krångel för nyetableringar och låter tusen idéer få sin chans är att gratulera. För det är här framtidens jobb kommer.

Ett gott företagsklimat är det mest potenta fördelningspolitiska verktyget, enligt Stefan Fölster. Det är väldigt stora ord. Men sanna. Tyvärr tar denna debatt inte stor plats på riksplanet, men borde bums bli nummer ett bland alla kommunpolitiker som nu tävlar om vilka som ska få bestämma efter valet. Här har de makten att göra skillnad.

Det finns ingen partiskiljande dynamit i viljan att skapa ett gott företagsklimat. Värre är det med Fölsters andra besked – från den samlade forskningen. Unga måste ha lägre löner. Annars ratas de av arbetsgivare.

För Socialdemokraterna och Vänstern är denna portion vetenskap lika smaklig som att tugga taggtråd. Den stenhårda blockeringen vid att små löneskillnader gynnar svaga på arbetsmarknaden är just en blockering.

Här har Sverige en lång resa framför sig. Det är arbetsgivare och fack som sluter avtal. Politikerna får nöja sig med att lobba hårt och verka för en attitydförändring. Alliansen har i alla fall ett konkret förslag i denna riktning – fler lärlingar. Ett steg i rätt riktning.

Finansminister Borg gillar att bygga sina slutsatser på forskning. Enligt Stefan Fölster visar vetenskapen att Las missgynnar unga. Men just den kunskapen har Borg valt bort. Han vill behålla Las. Det är synd, för de unga.

Mer läsning

Annons