Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stackars väljare i Örebro!

Annons

Nivån på valdebatten i Örebro var låg. Och med Murad Artins debattartikel här intill sänks den ytterligare ett snäpp.

Att Vänsterpartiets Murad Artin anklagar Koalition Örebro för att ha slösat bort skattebetalarnas pengar under den förra mandatperioden är väntat. Det är sällan som ett oppositionsparti säger att de styrande hanterar skattepengarna väl.

Men så skriver Murad Artin så här: ”Det osar lätt av gammal diktatur ...” Då har han förlorat fattningen. Det är att tappa alla proportioner.

I en diktatur hade Murad Artin inte fått skriva någon debattartikel i NA – i varje fall inte om han varit oppositionell. I en diktatur fängslas politiska motståndare. I en diktatur är det inte tillåtet att uttrycka en avvikande mening.

Brister i demokratin finns det naturligtvis. Det kan handla om brister i valprocessen, som tvingade fram ett omval i Örebro. Det kan handla om hur de politiska partierna och fullmäktige fungerar. Sådant måste diskuteras. Men att påstå att det skulle råda diktatur eller ens osa diktatur i Örebro är fel.

Alla är ju för demokrati. Alltså är det frestande att använda begrepp som demokrati och diktatur, även när det är irrelevant. Lägg ner en skola eller ett ålderdomshem, så kan vi vara bergsäkra på att de som protesterar hävdar att beslutet är odemokratiskt.

Från vänsterhåll hävdas ibland att det skulle var odemokratiskt att staten säljer ut företag eller privatiserar sjukvård. Då skulle det alltså bara vara okej med vänsterpolitik. Det har förekommit att ideologer till höger beskrivit det långvariga socialdemokratiska regeringsinnehavet som en ”enpartistat”, vilket är lika galet som när Murad Artin skriver att osar diktatur i Örebro.

Det är nu en vecka kvar till omvalet. Stackars väljare!

Mer läsning

Annons