Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ständig träta om vindkraft

Förspilld energi. Ja, det är lätt att göra sig putslustig över att miljövänner och ornitologer träter men vi har inte tid med interna strider.

Annons

Miljön är viktigare än så och det är bråttom. Att vårda miljön handlar om att ta hänsyn till naturen men ibland riskerar det att bli in absurdum. Allt har sitt pris. Det finns alltid ett å ena, ett å andra sidan.

I dagens NA berättar vi om Per Claesson som i många år velat bygga ytterligare ett vindkraftverk i Stora Mellösa. Länsstyrelsen har sagt ja och bygglovet blev klart redan för tre år sedan. Trots det händer ingenting. Orsaken är ett överklagande från Ornitologiska klubben som värnar om bland annat fjällgåsen i sjön Kvismaren.

Frågan blir om fågellivet hotas av ett vindkraftverk. Det är också just härom som de lärde tvistar. Claesson menar att Ornitologiska klubben far fram med osanning. Centerpartisten Lars Johansson, som sitter på mer än en stol eftersom han också har en plats i det kommunala bolaget Vindkraft Örebro-Kumla, beskriver sig själv som både fågelvän och naturvårdare och hävdar att fågellivet inte skadas, tvärtemot Ornitologiska klubbens åsikter. Så vad är då sanningen? Svårt att veta men det riktigt dystra är att ingenting händer. Nya vindkraftverk har en tendens att bli just segdragna historier.

Vindkraft låter ju så sunt och bra, tycker många men när det väl kommer till kritan är det få boende som säger ja till att bli grannar med ett vindkraftverk. För vindkraftverken gör inverkan på naturen, de tar stor plats och det låter om dem. Slutsatsen blir därför att ja visst, gärna, men inte just där jag bor.

Det där med solidaritet är inte så enkelt som det kan låta. För när vi ställs inför fullbordat faktum överväger ofta våra högst privata intressen.

Precis likadant är det med till exempel nya asylboenden. Vi säger visst, gärna, men inte just bredvid mitt hus. Men politik är större än så. Enskildas privata åsikter får inte skymma helhetsbedömningen. Något varje beslutsfattare ständigt måste ha i åtanke.

Mer läsning

Annons