Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Löfven knäcker ägg

Socialdemokraterna vill gärna fortsätta vapensamarbetet med Saudiarabien. Åtminstone om vi ska döma av utfrågningen av partiledaren Stefan Löfven i P1 Morgon.

Annons

2005 slöt den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund och den saudiske försvarsministern Sultan Bin Abdulaziz ett samförståndsavtal om vapensamarbete. Sju år senare skulle turbulensen kring samarbetet med Saudiarabien leda till att den moderate försvarsministern Sten Tolgfors avgick.

Men av allt att döma tänker Stefan Löfven fortsätta vapensamarbetet med Saudiarabien.

När utfrågarna i P1 pressade Stefan Löfven svarade han i stil med att ”vi ska ha nyanser i hur vi ska bedöma varje vapenexportaffär” och att ”det finns ingen svart och vit skala här”.

Liberaler har krävt ett stopp för vapenexport till diktaturer. Det kravet har också den socialdemokratiska partikongressen anslutit sig till. ”Sverige behöver ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer”, hette det i ett dokument som antogs av S-kongressen så sent som förra året.

Men Socialdemokraterna och Moderaterna har något gemensamt på det här området. Deras resonemang går i princip ut på att det inte går att göra en omelett ut att knäcka några ägg. Går det att skapa några jobb i Karlskoga med hjälp av vapenexport till en diktatur så är det trots allt okej. Stefan Löfven sade i utfrågningen i P1 att det är en öppen fråga om Sverige ska säga upp samförståndsavtalet med Saudiarabien eller inte. Ett avtal som bland annat talar om ”gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning” – typ en gemensam vapenfabrik.

Det sitter nu en utredning med uppdrag att skärpa reglerna för vapenexport till diktaturer. Den ska lägga fram sina förslag i december. Men Stefan Löfven verkar föredra att knäcka ägg, även om det innebär att han kör över sin egen partikongress. Det måste ju finnas ”nyanser”, som Stefan Löfven säger.

Mer läsning

Annons