Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd för nykter politik

Annons

I Örebro län firades Folknykterhetens dag med arrangemang i Frövi och Askersund på torsdagen. Om vi går tillbaka något årtionde var Folknykterhetens dag en relativt stor politisk händelse. Det var en självklarhet en eller ett par regeringsledamöter talade – oavsett politisk färg på regeringen.

Arrangemangen i går var mer blygsamma. Men faktum är att det nu finns en grogrund för en växande nykterhetsrörelse. Det finns ett missnöje med supandet. Och svenska folket gillar att vi har ett alkoholmonopol.

Men Systembolaget är under ständig attack.

Riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) – som talade i Frövi och Askersund på torsdagen – tog upp förslaget om ”gårdsförsäljning” som lagts fram av en utredning.

Men ”gårdsförsäljning” är fel uttryck. Det utredaren föreslår är inte att en gård på landet ska få tillstånd att sälja en flaska lokalt producerat vin eller öl till besökande turister. Förslaget går ut på att det ska skapas privata alkoholbutiker, som med ett betydligt bredare sortiment.

Det var dumt att över huvud taget tillsätta utredningen. Frågan om gårdsförsäljning hade redan utretts en gång. Och svaret var att det blir svårt att förena gårdsförsäljning med EU:s regler och principen om detaljhandelsmonopol. Så utredning nummer två går ett steg längre – och föreslår i praktiken ett avskaffat monopol. Men förslaget lindas in i begreppet ”gårdsförsäljning”.

Remisstiden för utredning nummer två går ut den 15 juni. Det finns ingen som helst anledning att säga något annat än ett rungande nej.

Det finns säkert en och annan populistisk politiker som inbillar sig att alla svenskar ogillar Systembolaget. Men sedan 2001 gör Systembolaget mätningar om vad allmänheten anser om detaljhandelsmonopolet. Vid den första mätningen sade 49 procent att de vill ha kvar Systembolaget i dess nuvarande roll. I år svarade 69 procent att de vill behålla monopolet. Systembolaget har alltså gått från att vara accepterat till att vara populärt.

Det kan vara en motreaktion på supandet. Det kan också finnas mera krassa bekvämlighetsskäl. Ett avskaffat monopol skulle leda till ett begränsat sortiment, inte minst på små orter.

Systembolaget är en genial kompromiss mellan behovet av folkhälsa och marknadens efterfrågan på alkohol.

Mer läsning

Annons