Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbranden i Västmanland engagerar på Facebook

Storbranden i Västmanland har fått tiotusentals att engagera sig via Facebook. Det är privatpersoner som vill hjälpa drabbade med såväl mat som husrum.

Annons

Det är imponerande hur engagemanget sprider sig. Sociala medier är oöverträffade när det gäller att snabbt samla människor. Facebookgruppen Skogsbranden Västmanland hade i går eftermiddag drygt 15 700 medlemmar och gruppen Hjälp finnes (Skogsbranden) 13 500 medlemmar.

Här samlas privatpersoner vid ett digitalt klotterplank, samordnar insamlingar och erbjuder hjälp. I grupperna erbjuds allt från förnödenheter till hem för herrelösa katter, mat, mediciner och husrum.

Mitt i bedrövelsen är det fascinerande att upptäcka engagemanget. Krafter samlas, det finns en medmänsklighet som imponerar. Vi sitter inte längre stilla i tv-sofforna och väntar på landsövergripande insamlingsgalor, vi agerar själva.

Det är bara att konstatera att internet är ett kommunikationsmedel som är överlägset det mesta. Rent politiskt kan nätet åstadkomma revolution. Tänk bara på den arabiska våren. Och nu, här i Mellansverige, kan vi snabbt samordna resurser och hjälpa de som drabbats av Salabranden.

Desto dystrare är det att upptäcka att brandförsvaret i Örebro inte har några möjligheter att stötta Västmanland. Nerikes brandkår har egna bränder att ta hand om och har redan tvingats kalla in personal som är på semester. Det visar hur sårbara vi i själva verket är.

Salabranden är den största skogsbranden i modern tid. Man behöver inte ha särskilt mycket fantasi för att inse hur det känns för boende i närområdet. Att inte veta om eller när branden sprider sig, att leva med skräcken att få lämna allt och bara fly är traumatiskt.

Landshövding Ingemar Skogö i Västmanland fattade i går det ovanliga beslutet att ta över den kommunala räddningstjänsten. Ett modigt beslut som ytterligare understryker hur allvarligt läget är.

Mer läsning

Annons