Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om fel saker

Annons

Ett steg tillbaka och sedan två steg framåt. Så vill Ulf Kristersson tolka att han nu viker sig för majoriteten i riksdagen och ändrar i sjukförsäkringen. I verkligheten handlar det mer om marsch på stället.

Det är inte lätt för en oinvigd att fatta skillnaden mellan formuleringen ”normalt förekommande arbete” och alternativet ”reguljära arbetsmarknaden”. Nu ska i alla fall de första alternativet bli lagtext  - igen.

Regeringen förlorade omröstningen om formuleringarna, vilket fick socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) att se rött. Han skulle minsann vägra att ändra på skrivningen, hävdade han. Några dagar senare fick han snällt be om ursäkt för sin arrogans efter att oppositionen hotat med misstroendeomröstning.

Det är bra med ministrar som brinner för sitt område, men Kristerssons vägran var bara dum och lämnade öppet mål för motståndarna.

Utformningen av sjukförsäkringen har orsakat politisk strid länge. Vi har fått rapporter om hur svårt sjuka människor, rent av döende, har fråntagits sin sjukersättning och tvingats söka jobb. Fullständigt vansinnigt och omänskligt i de enskilda fallen.

Men sjukförsäkringen är inget ondskefullt påhitt för att plåga människor. Det är tvärtom humant att varje människa som drabbas av sjukdom inte glöms bort. Det är en rättighet, inte ett straff, att efter sex månader få möjlighet att hitta ett nytt jobb.

Det är hur denna prövning ska gå till som så när ledde till en regeringskris. Det borde innebära att det finns två klara alternativ. Men så enkelt är det inte.

På Försäkringskassan, de som ska utföra prövningen, säger en expert att ändringen kommer att ”få begränsad betydelse”. Skillnaden i formulering är i praktiken så liten som den verkar, och därmed har oppositionen egentligen inte vunnit mer än någon millimeter. Kanske.

Striden visar mer hur svårt det är att hitta vägar för sjukskrivna att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Uppdraget för politikerna är att hitta den allra bästa metoden för att se till att varje långtidssjukskriven människa får det stöd han eller hon har rätt att kräva. Och inte träta om futtigheter.

Mer läsning

Annons