Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bevare vargen

Örebro län är rätt plats. Den slutsatsen drar forskare som nu utrett var de nya vargarna ska planteras in i Sverige.

Annons

Tillförseln av gener utifrån till den inavlade svenska vargstammen är den ena sidan av vargpolitiken. Den andra upplevde vi under vinterns så kallade licensjakt.

Rapporten från Grimsö forskningsinstitut lämnades till Naturvårdsverket i förra veckan. Med i den korta rapporten fanns en karta. De klart ljusgröna områdena pekar ut lämpliga områden för importvargarna. Här riktigt lyser det grönt om norra och sydvästra Örebro län.

Grimsöforskarnas uppdrag var att kartlägga de bästa områdena ur biologisk synvinkel. Det är inte lämpligt att plantera in ungdjur i ett vargrevir. Risken är stor att nykomlingen blir dödad av de revirhävdande gamlingarna. Dessutom ska vargarna, som kan vandra långa sträckor, vara på behörigt avstånd från olämpliga ställen som renskötselområden och Norge. På så sätt diskvalificeras Värmland och västra Dalarna. Kvar blir Örebro län och landet upp mot östra Hälsingland.

Ett annat dödshot mot vargar, precis som för alla andra levande varelser, är trafiken. Rovdjuret varg hotas också paradoxalt av tamboskap. Då är vi inne på den mest laddade delen av vargpolitiken.

Redan i veckan är ett möte planerat om de ”samhällsvetenskapliga” frågorna som det står i Naturvårdsverkets lägerapport. Vetenskap är i detta fall en förskönande omskrivning av politik. Vinterns licensjakt på varg var ett sätt att blidka opinionen som tycker att vargen är ett otyg som helst inte ska existera. Det är sant att vargar kan orsaka massdöd i fårflockar, ett beteende som i människoögon inte är smakligt, men trots allt inget storskaligt fenomen som hotar samhället.

Vi får räkna med att vargdebatten kommer i gång nu efter månader av vapenstillestånd. Örebro län kommer att vara i fokus.

Vargen och björnen är oskattbara tillgångar, ett tilltufsat arv som vi ska vara stolta över. Det moderna Sverige måste visa mognad nog att förvalta denna rikedom. Vargjakt lär bli en del politiken. Låt den i fortsättningen skötas av utvalda jägare. Älgjakt är en syssla för många, vargen är en angelägenhet för alla svenskar. Därför ska jakten skötas med största möjliga noggrannhet.

Mer läsning

Annons