Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svidande kritik inom V

Annons

Miljöpartiet höll kongress – och bytte språkrör – med entusiasm och självförtroende.

Ungefär samtidigt antog Vänsterpartiets partistyrelse en framtidsstrategi. Det är svårt att tolka denna framtidsstrategi som något annat än en svidande kritik mot det egna partiets sätt att fungera. Tre val i rad har Vänsterpartiet backat. Få väljare kan identifiera sig med Vänsterpartiets retorik och världsbild.

Det borde finnas utrymme för ett parti till vänster om Socialdemokraterna. Ett parti som vill ha ännu högre skatter än S. Ett parti som inte accepterar friskolor. Ett parti som är motståndare till att Sverige samverkar militärt med USA. Ett parti som vill reglera ekonomin ännu mer.

Men Vänsterpartiet tyngs av sitt kommunistiska förflutna. Det är som om partiet inte riktigt vågar släppa kopplingarna till denna avskyvärda ideologi.

Gudrun Schyman gjorde ett försök att distansera partiet från sitt förflutna – och då gick det riktigt bra för Vänsterpartiet.

Men Schyman avgick – och under ledning av Lars Ohly omvandlades Vänsterpartiet till ett testuggande marxistiskt parti. Det var inte bara ett vänsteralternativ i största allmänhet, utan ett parti som närmade sig den retorik som gällde under den tid då partiet hette Vänsterpartiet kommunisterna – och skickade medlemmar till partiskolor i Östtyskland.

Väljarna flydde. Men partiledningen verkade inte bry sig. Oppositionella inom det egna partiet beskrevs som högerspöken.

Det var som om partiet helst ville bli av med både medlemmar och väljare som inte slöt upp bakom den dogmatiska retoriken. Hellre några få ”rättrogna” anhängare än ett stort parti som bestod av ”klentrogna”.

I det strategidokument som nu har antagits sägs det bland annat: ”Ibland har vi varit lite rädda för att bli för populära. Vi har förknippat det med hållningslös opportunism.” Det sägs också att partiet varit alltför uppdelat. Och det antyds att partiet saknat förmåga att tala så att folk begriper.

Det återstår att se om detta är början på en verklig omprövning. Men det är svårt att se att Vänsterpartiet skulle kunna förnya sig på ett trovärdigt sätt så länge som Lars Ohly sitter kvar som partiledare.

Mer läsning

Annons